Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

03. 07. 2013. 08:57   >>  09:05

JUBILEJ

Na današnji dan rođen Franc Kafka

Prije 130 godina, na današnji dan 3.jula 1883, u Pragu se rodio slavni pisac Franc Kafka. I kompanija "Gugl", današnji "dudl" posvetila velikanu svjetske književnosti.

Tako ćete samo jednim klikom s ilustracije iz "Metamorfoza", koja predstavlja Gregora Samsa  dospjeti do vijesti i informacija o Kafki.

Prije svoje prerane smrti od tuberkuloze 1924, napisao je niz djela koji su neizostavni dio svih najvažnijih popisa i podjela, a većinu njegovih radova objavio je nakon smrti prijatelj Maks Brod.

Poslije Kafkine smrti nađena je među njegovim papirima cedulja upućena Maksu Brodu, u kojoj traži da se sva njegova književna ostavština uništi:

"Dragi Makse, moja posljednja želja: sve što se u mojoj zaostavštini (dakle, u ormaru za knjige, za veš, u pisaćem stolu, kod kuće i u kancelariji, ili je bilo kuda odneseno pa ga ti zapaziš) bude našlo od dnevnika, rukopisa, pisama, tuđih i mojih, zabilježaka itd., neka se bez ostatka spali, isto tako i sve napisano i nacrtano što se našlo kod tebe ili drugih, koje zamoli u moje ime da tako postupe. Za pisma koja ti ne bi htjeli predati, neka se bar obavežu da će ih sami spaliti. Tvoj Franc Kafka."

Maks Brod ipak nije ispunio posljednju želju svog prijatelja, već je Kafkina, većim dijelom fragmentarna djela, sam priredio za štampu i predao javnosti. Kafkino književno djelo sastoji se od većeg broja pripovijedaka, nekoliko dnevnika, raznih spisa i tri velika romana: "Amerika", "Proces" i "Dvorac". I upravo u romanima i jednoj od njegovih najpoznatijih novela "Metamorfoze", Kafkin se pogled na svijet prikazuje kao sistem.

Kafkina djela prikazuju sivu i banalnu svakodnevnicu kao enigmatsku i alogičnu zbilju ispunjenu strepnjom, u kojoj su likovi, pritisnuti osjećajem krivice i zbunjenosti, neprestano izloženi prijetnji birokratskih sila kojima ne mogu dokučiti izvor ni motiv.

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније