Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

02. 07. 2013. 15:45   >>  15:45

ARHITEKTURA

Drugo izdanje Kotor APSS-a

U živopisnom prostoru nekadašnjeg austrougarskog zatvora u kotorskom Starom gradu, u periodu od 4. do 14. jula studenti arhitekture iz nekoliko zemalja učestvovaće na ljetnjoj radionici, mentori će im biti najznačajnija imena moderne arhitekture, a tema aktuelna – planiranje gradnje na mediteranskoj obali. U pitanju je drugo izdanje Kotor APSS -a.

 

„Kotor APSS je ideja koja je postojala godinama prije nego što smo minule, 2012, krenuli u realizaciju, i prije nego što smo znali da će projekat biti dio KotorArta, što je od izuzetne važnosti za nas, jer je posrijedi festival od međunarodnog značaja. Naša prošla godina je bila izuzetno uspješna i sada nam je cilj da Kotor APSS ne bude samo ljetnja, već cjelogodišnja priča. Želimo da uvežemo više događaja tokom cijele godine, koji će biti dio jedinstvenog programa. Veliki značaj za nas ima saradnja sa kućom arhitekture ORIS iz Zagreba, koji su nam prošle godine partneri, a i ove su sa nama, kao podrška, u smislu naše promocije u regiji. Ono što je moja ambicija jeste da APSS bude centralni arhitektonski događaj u Crnoj Gori, koji će biti naš crnogorski brend i inicirati teme koje su važne za našu zemlju“, ističe osnivač Kotor APSS-a i direktor programa, arhitekt Dijana Vučinić.

„Centralna tema se tiče planiranja na crnogorskom primorju. Inauguracija apartmana kao osnovne turističke smještajne jedinice je u velikoj mjeri uticala na razvoj primorskog grada, i to negativno uglavnom. Sa arhitektom iz Ljubljane Boštjanom Vugom, koji je predavač na Tehničkom univerzitetu u Berlinu i koji vodi svoj studio, imala sam konstruktivne diskusije na tu temu, stoga je Vuga savjetnik na programu, a i jedan od mentora. Svi predavači su, inače, u Kotoru prvenstveno zahvaljujući izazovnoj temi. Od internacionalnih imena, tu su predstavnici HHF prakse iz Bazela, Andreas Rubi iz Berlina, koji je jedan od najznačajnijih kritičara u oblasti arhitekture, zatim 3LHD iz Hrvatske, koji su najpoznatiji regionalni arhitekti, te Hjubert Klampner iz Urban-Think Thanka, koja je jedna od najznačajnijih kuća arhitekture u svijetu, a dobitnik je Zlatnog lava na posljednjem Arhitektonskom bijenalu u Veneciji. Zaista je privilegija što su ovdje“, dodaje Vučinić.

Kotor APSS nije samo međunarodna škola arhitekture zbog mentora, već i zbog studenata. „ Studenti koji učestvuju su iz Švajcarske, Hrvatske, Srbije, Albanije, a imamo i nekoliko studenata sa našeg Fakulteta u Podgorici. Moram istaći da su četiri studenta Arhitektonskog fakulteta stipendirana od strane Saveza arhitekata, Inženjerske komore i studija „DVARP“, navodi program koordinator Marija Ičević.

4. jula se otvara izložba Think Space-a „Competitive Hypothesis“, koja iz Kotora kreće na evropsku turneju. 12. jula se održava „Open Prison Night“, kada će biti predstavljeni svi studentski radovi na Pjaci od zatvora. 13. jula će zatvor biti otvoren za sve koji žele da vide radove sa radionice, dok je za 14. jul zakazana velika konferencija u kinu „Boka“, na kojoj će učestvovati i ministar održivog razvoja i turizma.

Glavni pokrovitelj Kotor APSS-a je Ministarstvo kulture. Podršku su pružilii i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo nauke, te niz komercijalnih sponzora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније