Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

02. 07. 2013. 14:45   >>  15:07

VELIKANI

Slavni književni pseudonimi

Neki pisci skraćivali su imena kako bi bila zvučnija, a neki su htjeli da zaštite svoje porodice. Kako su se zvali Pablo Neruda, Džordž Orvel, Volter..

Mark Tven

Mnogi čitaoci upoznati su s činjenicom da je ime Mark Tven zapravo spisateljski pseudonim pod kojim je svoje knjige objavljivao Semjuel Langorn Klemens. Ali, nije bio jedini. Ima još mnogo zaboravljenih originala.

Luis Kerol

Iako ime Luis Kerol zvuči 'očaravajuće engleski' američkoj publici, Čarls Latvidž Dodžson  još je 'zvučnije'. Dodžson je usvojio svoje drugo ime Luis Kerol 1856. zato što je navodno bio preskroman i nastojao je da zadrži privatnost. Kad su na njegovu kancelariju u Oksfordu počela da stižu pisma naslovljena na Kerola, odbijao ih je, kako bi zadržao vjerodostojnost. Do pseudonima je došao tako što je latinizovao ime Čarls Latvidž u Carolus Ludovicus, kako bi ga približno preveo na englesku varijantu - Kerol Luis, a zatim je zamijenio i redosljed imena i prezimena. Novo ime koje će krasiti njegova remek-djela odabrao je izdavač na listi od nekoliko ponuđenih pseudonima.

Džozef Konrad

Poljski pisac Džozef Teodor Konrad Korzeniovski počeo je da objavljuje romane u kasnim 1800-im, a budući da je za strano tržište bilo zahtjevno pohvatati toliko imena, odlučio se za englesku, jednostavniju verziju originalnog imena. Poljski intelektualci osuđivali su ga za taj 'šamar' domovini i nasljeđu, a nije pomogla ni činjenica da je preuzeo englesko državljanstvo i objavljivao na engleskom. Korzeniovski je objasnio: "Poznato je da sam Poljak i da je  Konrad moje krsno ime, koje sam kasnije koristio i kao prezime, kako stranci ne bi iskrivili moje pravo ime i prezime. Ne čini mi se da sam bio nevjeran domovini time što sam pokazao da mogu biti dobar vojnik poput Engleza i da mogu nešto vrijedno da im prenesem na njihovom jeziku.

Pablo Neruda

Rikardo Eliecer Neftali Rejes Basoalto imao je interes za književnost od malih nogu, ali njegov otac nije podržavao takve 'umjetničke' preokupacije. Kad je Basoalto počeo da objavljuje svoju poeziju, trebalo je da sakrije svoje pravo ime kako ne bi naljutio oca. Odabrao je pseudonim Pablo Neruda kao posvetu češkom pjesniku Janu Nerudi. Kasnije je u potpunosti usvojio svoj pseudonim i nikad se više nije potpisivao ili predstavljao pravim imenom.

Sten Li

Stanli Martin Lieber započeo je karijeru pisanjem stripova, ali nadao se ozbiljnijoj literarnoj karijeri pa je zato zadržao svoje originalno ime. Kad su njegovi stripovi i pseudonim pod kojim su bili potpisani dosegli svjetsku slavu i uspjeh, jednostavno ga je 'ostavio'. 

Volter

Kad je Fransoa-Mari Aruet bio zatvoren u tamnici Bastilje, napisao je predstavu. Kako bi simbolično označio svoj prekid s prošlim životom, posebno s porodicom, kojoj nije htio da nanosi nove probleme zbog svojih političkih stavova, potpisao ju je s Volter. 

Džordž Orvel

Erik Artur Bler pripremao se da objavi prvu knjigu 'Down and Out in Paris and London', pa je zaključio da ne želi da osramoti svoju porodicu iznošenjem u javnosti svojih doživljaja života u krajnoj bijedi i siromaštvu. Odabrao je ime Džordž Orvel koje je reflektovalo njegovu ljubav prema engleskoj tradiciji i prirodi. Naime, Džordž je svetac zaštitnik Engleske, a rijeka Orvel bila je popularno mjesto za jedrenje, koje je pisac često volio da posjećuje.

Džej Kej Rouling

Izdavač Džoane Rouling nije bio siguran da će ciljana publika knjiga o Hariju Poteru, dakle dječaci koji ulaze u adolescenciju, biti pretjerano zainteresovana za priče 'veće od života', o mračnim čarobnjacima i školi magije, ako saznaju da ih je napisala - žena. Zato je zamolio da napiše samo nedefinisane inicijale umjesto punog imena. Rouling nije imala krsno ime, pa ga je za tu priliku, konstruisanja prijemčivog fantasi pseudonima, posudila od svoje bake Ketlin. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније