Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

02. 07. 2013. 08:19 >> 08:26

BIJELO POLJE

Likovni stvaraoci na „Tački okupljanja“

Na Loznoj luci nedaleko od ušća Bistrice, kod Bijelog Polja, sinoć je svečano otvorena manifestacija “Tačka okupljanja“, koja je privukla preko osamdeset umjetnika iz 18 zemalja svijeta.

Likovni stvaraoci će u narednih desetak dana na više lokacija u beranskoj, mojkovačkoj, kolašinskoj i bjelopoljskoj opštini, svoja vizuelna zapažanja prenijeti na platna, dajući na taj način poseban sjaj ovom djelu Crne Gore, što će biti svojevrstan prozor u svijet, prostora koji su za mnoge do sada bili skriveni.

Pored slikara, ova četiri grada ugostila su i vajare, grafičare, dizajnere, a zastupljeni su i konceptualni umjetnici, muzičari i režiseri. Program će biti obilježen tematikom, gdje će zadatak za svakog autora, učesnika u projektu biti da na jednom djelu, iskaže svoje impresije i doživljaj ovog djela Crne Gore.

Otvarajući izložbu, predsjednik Bijelog Polja Aleksandar Žurić zapitao se kako li ovaj svijet izgleda umjetničkom oku, onih koji su bojama prohodali i progovorili i u svaku stvar nastojali proniknuti kroz prizmu snučevog spektra.

“Ovo je deveta godina za redom, kako ovdje na obalama Bistrice u koloniji “Stari most”, umjetnice i umjetnici na platna pretaču  svoje snove, suštinska poimanja svijeta, pojava i stvari u njemu. Ta svjedošenja obogatila su i činiće bogatijom, ne samo riznice autora djela, već i ukupnu crnogorsku, pa i evropsku kulturnu baštinu“, kazao je Žurić.

”Centar okupljanja” je nastavak prošlogodišnje aktivnosti, koja je, kroz svoju “Likovnu koloniju 12”, ostvarila davne afinitete-stvaranje tradicije i dovođenje eminentnih ostvarenika na platnu, ocijenila je direktorica beranskog Centra za kulturu Vesna Novović.

“Iz unutrašnjosti  njihovih različitih stilskih opredjeljenja, ovih dana, isijavaće niti  koje njihovu raznovrsnost  pretaču, bolje reći spajaju u jedno, u  zajednički registar utisaka  i iskustava. U zajedničko tumačenje  prostora i vremena ”, kazala je Novović.

“Učesnici manifestacije imaće odvojene, ali i zajedničke aktivnosti tokom narednih desetak dana. Nakon svečanog okupljanja, druga zajednička aktivnost biće organizovana 5.jula u kući Gavra Vukovića u Beranama, kada će biti prikazana izložba slika Slobodana Boba Slavinića.

Pored te dvije tačke okupljanja, stalna “Tačka okupljanja” biće Bjelasica, jer svojom pozicijom ona vezuje četiri grada koja su uključena u organizovanje manifestacije”, kazao je akademski slikar Abaz Dizdarević, domaćin sinoćne svečanosti.

Domaćin svečanosti bila je NVO”Stari most”, koja je jedna od organizatora manifestacije, suorganizatori su: Centri za kulturu iz Berana i Mojkovca te NVO „MO-ART” i NP“Biogradska gora”.

U jesenjim mjesecima, publici širom Crne Gore će, kroz niz izložbi, biti predstavljena ostvarenja nastala u programu.

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније