Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila R.B.

11. 09. 2017. 23:05 >> 22:34

U PETAK

Na CT izložba prilagođena slijepima

Specijalizovana izložba prilagođena za slijepa i slabovida lica pod nazivom Prostor, oblik, dodir, biće otvorena u petak, 15. septembra u 19 sati, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju.

Izložba Prostor, oblik, dodir projekat je Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a riječ je o specijalizovanoj izložbi za slijepe i slabovide osobe, koja obuhvata grafike, slike, crteže i skulpture iz tog muzeja i posvećena je umjetničkoj grupi „Prostor – Oblik“, osnovanoj 1975. godine, koja je sedamdesetih godina XX vijeka uvela apstrakciju u bosanskohercegovačku umjetnost.

Izložba je prvi put predstavljena u Muzeju savremene umjetnosti RS povodom obilježavanja 40 godina od osnivanja Grupe i tada je realizovana uz stručnu pomoć i podršku Tiflološkog muzeja u Zagrebu.

Izložbom je obuhvaćeno stvaralaštvo devet autora (Voje Dimitrijevića, Tomislava Dugonjića, Bekira Misirlića, Enesa Mundžića, Nikole Njirića, Edina Numankadića, Ljubomira Perčinlića, Mustafe Skopljaka, Radoslava Tadića), koji su u određenim periodima života djelovali u okviru ove grupe. 

Postavka je priređena sa ciljem da se apstraktna umjetnička djela, kao značajna kulturna baština koju čuva Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, predstave u skladu sa novim muzeološkim standardima i to tako da budu pristupačna slijepim i slabovidim osobama. 

"Ovakav vid inkluzivne prezentacije muzejskih predmeta omogućen je putem njihovih specijalnih prilagođavanja, pripremljenih namjenski za ovu izložbu, a koja obuhvataju taktilne replike djela umanjenih dimenzija, adaptacije pomoću zvuka i mirisa, kao i originalne primjerke dostupne za dodir. Sve izložene radove prate opisne legende na Brajevom pismu, kao i audio zapisi koji nose biografske podatke o svakom od ovih autora i tumače njihov umjetnički koncept za određena djela. Prateći element izložbe je i katalog sa tekstovima na Brajevom pismu, a koji je svojim dizajnom prilagođen slabovidim osobama", saopštili su iz Narodnog muzeja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније