Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

29. 08. 2017. 22:18 >> 21:47
2

PREVEDENA U ARGENTINI

"Potonja Ura Njegoševa" na španskom

Ovih dana je u Buenos Ajresu nakon višemjesečnog rada završen prevod teksta kultne monodrame "Potonja Ura Njegoševa", na španski jezik.

Inicijativu za prevod su, kako je saopšteno, pokrenuli ambasador Crne Gore u Republici Argentini Gordan Stojović i glumac Slobodan Marunović, a tekst su prevele Crnogorke koje su rođene i koje žive u Argentini Karina Orahovac Milić iz Tandila provincija Buenos Aires i Adriana Vuebich-Vujović iz Firmata provincija Santa Fe, kao i Dragana Otašević, Podgoričanka koja se nalazi na magistarskim studijama u Buenos Ajresu.

Nakon ovog prevoda, Crnogorska zajednica iz Buenos Ajresa, tačnije njen predsjednik Emilio Ognjenović je uputio molbu Upravi za dijasporu i Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, da pomogne odlazak i gostovanje glumca Marunovića u Argentini, Urugvaju i Peruu. Marunović bi predstavljanjem djela Potonja Ura Njegoševa novim generacijama Crnogoraca koji su rođeni u Latinskoj Americi i koji ne govore crnogorski jezik, kao i domicilnom stanovništvu, približio u značajnoj mjeri ličnost crnogorskog gospodara, vladike, filozofa i pjesnika Petra II Petrovića Njegoša.

U Latinskoj Americi danas živi između 60 i 80 000 potomaka crnogorskih iseljenika koji su veoma privrženi svojoj domovini, što dokazuju sa velikim brojem organizovanja raznih akcija i manifestacija u sklopu kojih promovišu Crnu Goru, njenu istoriju, kulturu i tradiciju.

Predstava "Potonja Ura Njegoševa", po tekstu Slobodana Tomovića a koju je režirao Blagota Eraković, premijerno je izvedena 19. Maja 1988 godine u Crnogorskom narodnom pozorištu i iduće godine navršiće se 30 godina njenog života. Glumac Marunović je ovu monodramu do sada izveo preko 1500 puta na gotovo svim kontinentima izuzev Afrike i Južne Amerike.

Osim na španski jezik djelo je prevedeno ranije i na engleski i ruski jezik. Ovo će biti njeno prvo gostovanje u Latinskoj Americi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније