Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 08. 2017. 09:37 >> 09:07

DESETI FESTIVAL

Prva nagrada priči Hadžema Hajdarevića

U okviru Desetog festivala priče "Zavičajne staze - Bihor 2017" sinoć su u Petnjici dodijeljene nagrade za najbolju neobjavljenu priču inspirisanu Bihorom. Nagrađene su i priče sa najboljom autotentičnošću pripovijedanja.

"Prvonagrađena priča 'Vaza s plavim zumbulima', Hadžema Hajdarevića ostavlja višeslojan ekspresivno-emocijonalni utisak, zbunjuje, raduje i uzbuđuje slojevitošću poruke. Čini se da nagovještava obnavljanje prekinutih veza među ljudima na našim prostorima. Uliva novu nadu", navodi se u obrazloženju žirija.

U nastavku obrazložena ističe se snaga poruke jer se na kraju opet pojavljuje Čovjek-mladić, koji po vjeri i nacionalnosti pripada neprijateljskoj strani, ali je i sin onih koji su prijatelji za sva vremena sa glavnom junakinjom priče.

"Priča implicira da je neprijatelj Nečovjek, a ne čovjek druge vjere, a prijatelj je Čovjek, Zato je najvažnije vjerovati u Čovjeka, jer je to jedini pravi put do sopstvene ljudskosti", kaže se u obrazloženju žirija.

Druga nagrada pripala je priči "Prolaznici" autora Isnama Tajića. Riječ je o izuzetnoj, bekrajno duhovitoj, ali bez onog intencionalno humorističkog manira, kakvom često podlegnu manje vješti spisatelji, pričaa vješte gradacije, neočekivanosti i paradoksa, predstavlja lijep omaž i Ćamilu Sijariću i Nedžadu Ibrišimoviću.

Treća nagrada dodijeljena je Nikoli Nikoliću za priču "Dovoljan je jedan kamen" u kojoj je autor pokazao svoj dar da bira lijepe i upečatljive detalje . Njima je uspio da pokaže jednu specifičnu atmosferu natopljenu lirizmom nostalgičara, protkanu intelektualnom misaonošću, s tačno utvrđenim ciljem do kojeg stiže vrlo efektnim pričanjem.

Specijalna nagrada za autentičnost pripovijedanja dodijeljena je pričama: Dvanaest dukata Misere Suljić Sijarić, Domiluk Selve Šabotić Ramčilović i Selimov nur Mirsade Bibić Šabotić.

Festivalsko veče vodio je Mirsad Rastoder a u revijalnom djelu programa nastupili su članovi KUD "Bihor" i orkestar "Taslidža".

 

Vukoman Kljajević,Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније