Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

07. 08. 2017. 23:27   >>  22:57

DON BRANKOVI DANI

Poznata imena iz svijeta džeza u Kotoru

U okviru šesnaestih KotorArt Don Brankovih dana muzike, u Kotor ove godine dolazi vjerovatno najjača pijanistička džez postavka regiona - Bojan Zulfikarpašić, Vasil Hadžimanov i Matija Dedić.

Sva trojica će se kotorskoj publici predstaviti na koncertima na Ljetnjoj sceni tokom avgusta, najavili su organizatori.

Džez je ove godine na scenu KotorArta ponajviše došao zahvaljujući klaviru i pijanistima.

Prvi od njih, Marko Črnčec, nastupio je sa violinistom Stefanom Milenkovićem, kao i kolegama koji čine ansambl Tango Compas. Studije džez klavira završio je u Gracu, a kao multiinstrumentalista napisao je muzičke aranžmane za džez i pop ansamble.

Džez pijanista Bojan Zulfikarpašić, tek će nastupiti kao pratnja Amire Medunjanin na koncertu 11. avgusta na kotorskoj Ljetnjoj pozornici. Ovaj umjetnik koji je svjetsku karijeru izgradio u Parizu, školovao se u Mičigenu, a džez povezuje sa tradicijom balkanske muzike. Objavio je više albuma, a do sada je nastupio na više od hiljadu koncerata na najpoznatijim džez festivalima kao što su Montreal, North Sea Jazz, Paris Jazz Festival... Od 2002. nosilac je fracnuske titule Vitez reda umjetnosti i književnosti Francuske vlade, kao i nagrade Đango Rajnhart Fracnuske džez akademije.

U završnici ovogodišnjih Don Brankovih dana muzike, 13. avgusta na Ljetnjoj pozornici, nastupiće dvojica džez pijanista, različitog profila - Matija Dedić i Vasil Hadžimanov. Obojica potiču iz poznatih muzičkih porodica, čiji su roditelji obilježili popularnu i džez scenu bišve Jugoslavije.

Dok se Vasil za muziku zainteresovao uz majku Senku i oca Zafira, Matiju u svijet muzike uveli Gabi Novak i Arsen. Inače, Hadžimanov se školovao na Koledžu za muziku Berkli, a sarađivao je sa umjetnicima kao što su Garison, Pekam, Dženkins, Garzon, Dieng i dr. Autor je i muzike za više filmova. Poznat je po kombinovanju balkanskih tradicionalnih ritmova i zapadnih muzičkih stilova. Matija Dedić, završio je Džez akademiju u Gracu, a usavršavao se kod Tejlora, Gelpera, Dobinsa, Herisa. Nastupao je u gotovo svim zemljama Evrope, i u SAD, ostvarajući zapažene nastupe s džez muzičarima. Snimio je više albuma, a posljednji je objavio početkom ove godine, kao posvetu svom ocu Arsenu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније