Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

27. 06. 2013. 15:20   >>  15:20

JAPANSKA UMJETNOST

London: Nova izložba, nova pravila

Britanski muzej krajem godine će uvesti ograničenje vezano za uzrast posjetilaca, slično onome koje se dodeljuje filmovima, kada bude u toku izložba japanske umjetnosti s grafičkim sekusalnim sadržajem.

 

Slike koje će biti predstavljene u oktobru na izložbi pod nazivom „Šunga” pripadaju erotskoj umjetnosti kurtizana. Neke su toliko eksplicitne da će djeca od 14 i 15 godina moći da uđu samo uz pratnju odrasle osobe, a mlađima od 14 neće biti preporučljivo prisustvo.

Izložba, za koju organizatori očekuju da će privući oko šest miliona posjetilaca, sadrži i slike obdarenih muškaraca i jedne žene u seksualnim igrarijama s parom hobotnica.

Nil Mekgregor, direktor muzeja, rekao je da su predstave seksa i seksualnosti važne jer su, uz religiju, jedna od najučestalijih tema u drevnim kulturama.

"Nastavljamo naše istraživanje seksualnosti širom svijeta i na izložbi u oktobru ponudićemo posjetiocima umjetnost seksualnih odnosa u Japanu. Naziv izložbe je "Šunga", što je japanski eufemizam za seks",  kazao je Mekgregor, predstavivši kao najavu izložbe jednu od pitomijih slika iz kolekcije, „Kurtizane iz kuće Tamaja” Utagava Tojoharua s kraja osme ili početka devete decenije 18. vijeka.

"Uglavnom je riječ o predstavama iz škola za prostitutke. Na slikama ćete vidjeti sve vještine koje je jedna uspješna kurtizana morala da posjeduje", objasnio je Mekgregor.

Ovo nije prvi put da Britanski muzej organizuje izložbu sa grafičkim sadržajem. Osamdesetih je prvi put izložen Vorenov pehar, rimski srebrni sud iz 1. vijeka na kome je prikazan homoseksualni seksualni čin. Pehar je danas dio stalne kolekcije muzeja koji je najposjećenija turistička atrakcija u Britaniji.

Trenutno je u toku  takođe veoma posjećena izložba posvećena životu i smrti u Pompejima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније