Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

27. 07. 2017. 10:42   >>  10:14 1

OBILJEŽEN JUBILEJ

Ime Petra Lubarde ponosno se čuva

Jubilej, 110 godina od rođenja Petra Lubarde, obilježen je juče u Vladinom domu na Cetinju.

“Svaka kultura koja je imala umjetnike sposobne da autentičnost svog prostora uvežu u univerzalni svijet umjetnosti, pravila je bitan odmak od onog statusa koji se često definiše kao kulturna periferija.” “Umjetnici koji su to u stanju dobijaju mjesto u nečemu što bismo mogli nazvati borhesovska galerija svjetske umjetnosti. Jer, „Noć u Crnoj Gori“ ili „Bitka na Vučjem dolu“, jesu djela u kojima će posmatrač sa bilo koje tačke na planeti otkriti duboke protivrječnosti ljudske egzistencije, njene iskonske borbe i mijene, njenu arhetipsku uvezanost.” rekao je ministar kulture Janko Ljumović.



"Upravo zbog te tragalačke invencije na polju uvezivanja lokalnog i univerzalnog, Lubarda i dalje mora biti veliki uzor našim mlađim stvaraocima, jer savremena stvarnost, možda više no bilo koja druga epoha, traži od umjetnika da problematizuje ali i odgoneta kako vremenske tako i prostorne dosluhe", istakao je Ministar.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović je istako da Cetinje sa ponosom čuva ime Petra Lubarde.

"Nijesu ovom podneblju strani životopisi nalik Lubardinom. Kretali su sa cetinjskog i crnogorskog krša mnogi ka svijetu – gradeći ime, a uvijek se vraćajući ognjištu, svojim duhom i svojim radom. No, baš je Petar Lubarda bio jedan od najznačajnijih među njima. Koliko je samo njegovo stvaranje i njegovo ime bilo cijenjeno širom svijeta, a da se on svojim duhom uvijek vraćao ovdje i time što se ukazivalo sa skoro svakog njegovog platna. On je uvijek ostajao naš. Cetinje zbog toga sa ponosom čuva ime Petra Lubarde – velikog slikara, velike životne priče i velikog djela", naveo je Bogdanović.

Predsjednica Fondacije Petar Lubarda, Đina Lazar, kazala je da je velikim slikar zapažao nešto dublje, značajnije i snažnije od ostalih.

"Tu, nedaleko u pravom kamenom kršu, pod ovim nebom Lubarda je izgradio svoj unutarnji svijet, on je gledao kao i svi, ali zapažao njegovim okom nešto dublje, značajnije i snažnije. Druženje sa tim kršem, u onim vremenima kada je jedva imao olovku da “škraba” kako sam kaže, kamen mu je bila olovka, sveska i papir", kazala je Lazar.

Ministarstvo kulture je saopštilo da je povodom jubileja u Biljardi predstavljena izložba radova “Lubarda kao inspiracija”, čiji su autori učenici iz osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore.

Program je realizovala Fondacija „Petar Lubarda“ iz Herceg Novog u saradnji sa Narodnim muzejem, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Prijestonice Cetinje.

U okviru programa obilježavanja jubileja 110 godina od rođenja Lubarde institucije kulture su organizovale izložbu „Od predjela ka znaku“ – omaž Milu Milunoviću i Petru Lubardi, u okviru likovnog programa 30. Barskog ljetopisa, koja je otvorena 5.jula.

Takođe, 3. avgusta, u Dvorcu Petrovića na Kruševcu će biti otvorena izložba “Petar Lubarda 1907-1974.2017.”, koju Centar savremene unjetnosti organizuje u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog iz Novog Sada i Kućom legata iz Beograda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније