Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 07. 2017. 20:30 >> 20:01

AMATERSKA POZORIŠTA

Gimnazijalci na festivalu u Trebinju

Predstava "O ćutanju i drugim imitacijama sreće", u organizaciji NVU Ego kult i Gimnazije Petar I Petrović Njegoš iz Danilovgrada, biće odigrana 21. jula na otvaranju pozorišne manifestacije "Festival festivala" koji po 60. put okuplja u Trebinju najbolja amaterska pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije.

Predstava "O ćutanju i drugim imitacijama sreće" nastala je u organizaciji NVU EgoKult i Gimnazije Petar I Petrović Njegoš iz Danilovgrada. Učenica trećeg razreda Gimnazije Bojana Šolaja je autorka teksta, a režiju osim nje potpisuju direktorica NVO EgoKult i profesorica psihologije Anđela Novaković i profesor književnosti Miroslav Minić. U predstavi glumi i statira 47 učenika Gimnazije iz Danilovgrada.

Predstava O ćutanju i drugim imitacijama sreće je proglašena za najbolju na 47. Festivalu dramskih amatera Crne Gore, koji je održan od 12. do 18. juna u Bijelom Polju, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje u organizaciji JU Centra za djelatnosti kulture "Vojislav Bulatović – Strunjo".

Tim priznanjem predstava je i opredjeljena da predstavlja Crnu Goru na međunarodnoj kulturnoj manifestaciji u Trebinju. Predstava je, takođe, u Bijelom Polju dobila i Nagradu za najbolju režiju (Anđela Novaković i Miroslav Minić), kao i Nagradu za najboljeg najmlađeg glumca Festivala (Magdalena Jovović).

Premijera predstave je bila 17. februara 2017. godine u danilovgradskom Centru za kulturu, a nakon toga igrana je 28. marta u KIC-u "Budo Tomović" u Podgorici i 19. aprila u Kulturnom centru "Nikola Đurković" u Kotoru.

U okviru pratećeg programa 30. Barskog ljetopisa predstava "O ćutanju i drugim imitacijama sreće" biće odigrana 8. avgusta na Ljetnjoj pozornici, a u septembru na FIAT-u (Festivalu internacionalnog alternativnog teatra) u Podgorici.

"O ćutanju i drugim imitacijama sreće govori zbog čega je važno pustiti glas, koji će objasniti da ćutanje nije sreća, već samo njena imitacija. Cilj predstave je podizanje svijesti o značaju lične odgovornosti u životu manjinskih grupa, smanjenje predrasuda, kroz povećanje angažovanosti mladih, isticanje značaja volonterizma u zajednici, povećanje stepena tolerancije, te učenja različitosti kroz drugačije načine funkcionisanja i rješavanja problema. Predstava govori o marginalizovanim kategorijama: zavisnicima, djeci bez roditeljskog staranja, zlostavljanima, izbjeglicama i Romima. U sedam scena prikazuje situacije iz njihove svakodnevice, kao i unutrašnje borbe sa problemima u kojima su se našli. U posljednjoj, osmoj sceni, šalje se poruka kojom se podstiče odgovornost pojedinca da se uključi u rješavanje problema pomenutih grupa", navodi se u saopštenju.

U predstavi igraju: Kaća Žarić, Mirjana Spaić, Nikola Kalezić, Jelena Gojčević, Anastasija Bojić, Maja Damjanović, Valentina Stankov, Danilo Spasojević, Mia Maraš, Doris Lalević, Dimitrije Ostojić, Miljana Jovanović, Anđela Jovović, Jovan Mijajlović, Itana Dragojević, Danilo Bulatović, Balša Vukčević, Magdalena Jovović, Maša Janjušević, Mia Đolović, Milena Mugoša, Milena Bogetić, Miloš Tiodorović, Luka Šćekić, Vuk Žunjić, Mario Tripović, Leon Brkanović, Aleksandar Bošković, Dalibor Kaluđerović, Marija Marković, Luka Šćepanović i Ines Rudović .

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније