Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila R.B.

10. 07. 2017. 23:38   >>  23:13

OD SJUTRA

Skulpture Mija Mijuškovića u galeriji Dado

U organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić, na Cetinju, sjutra veče u 20 sati biće otvorena retrospektivna izložba vajara Miodraga Mija Mijuškovića. Izložba će trajati do 1. septembra. Kustosi izložbe su Slobodan Vušurović i Miloš Marjanović.

Na izložbi će govoriti direktor Narodnog muzeja Pavle Pejović i istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović, a izložbu će otvoriti profesor Ratko Božović.

Na izložbi će biti prezentovano oko 60 djela (skulptura u drvetu i kamenu i njihovoj kombinaciji) nastalih tokom šest decenija dugog stvaralaštva našeg istaknutog vajara.

U monografskom katalogu koji će pratiti izložbu, istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović, između ostalog  je zapisala:

"Mijova svekolika istraživačka putešestvija nosila su sobom cikluse stvaranja kojima je nadijevao imena – Boje kamena i boje kanjona Tare, Ostroški ciklus, Kamen u kamenu – Sv.Petka, I kamene lutke imaju dušu, U slavu Milutina Milankovića, Kompozicije – kolaži… u zavisnosti od toposa sa kojeg je poticao kamen, drvo, materijala za rad/obradu, kao i od koncepta koji ga je podstaknuo na određena promišljanja. Tako se krećemo Crnom Gorom od Tare i Pive, do Cetinja i Ostroga, Spiča i Nehaja, a i dalje do Subotice, Dalja, Svete zemlje, Egipta, itd. Sva ta „kamena lica” nose nevinu naivnost, pulsirajuću mobilnost u poruci, koja podstiče unutarnje vitalne kretnje i upitanost kao stanje duha koji se ne miri sa „zatečenim”, već želi suštinske promjene koje će voditi povratku, zaštiti i očuvanju prirode i prirodnog u čovjeku. Sljedstveno tome, Mijov umjetnički svijet i život djeluju potpuno nestvarno u borbi za egzistenciju naspram svemoćnog, nestabilnog i narastajućeg svijeta tehnoloških i svekolikih moderniteta, simulacija, neprirodnih stanja. Nameće se pitanje – kome ostavljamo svakolika dobra Prirode/čovjeka? Da li će u nama sjutrašnjim ostati nečeg od nas ovdašnjih, kako bi bili kani prepoznati značajne vrijednosne konstante...ili će to nekoj budućoj civilizaciji biti potpuno nevažno, kako je većini već sada počelo da biva... Svjestan tih bojazni, Mijo stvara djelo za nezaborav, da opomene i podsjeti na suštinske, esencijalne vrijednosti... 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније