Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: B.V.

04. 07. 2017. 18:59 >> 18:32
7

INTELEKTUALCI TRAŽE

Zogoviću postuhmno Njegoševa nagrada

Pedeset crnogorskih književnika, intelektualaca i javnih ličnosti uputilo je zahtjev premijeru Dušku Markovići i članu žirija Njegoševe nagrade iz Crne Gore Vlatku Simunoviću da se ovogodišnja Njegoševa nagrada dodijeli posthumno Radovanu Zogoviću, jednom od velikana crnogorske i jugoslovenske književnosti.

 

Potpisnici pisma navode da Zogoviću imajući u vidu, kako navode, činjenicu da mu ona nije svojermeno pripala iz političkih razloga.

U saopštenju se navodi da bi se dodjelom se ispravila istorijska nepravda učinjena prema tom pjesniku, njegovom djelu i prema Crnoj Gori.

“Ime Radovana Zogovića je za sva vremena ispisano zlatnim slovima preko našeg postojanja i postajanja , pa takvim slovima treba da bude upisano i na Njegoševoj Biljardi, među dosadašnje dobitnike ovog priznanja“, naveli su potpisnici pisma.

Oni dodaju da Zogovićev opus na najbolji način profiliše biće crnogorskog naroda, stremeći u etičke visine, koje je crnogorski narod dostigao, i njegove korijene koji sežu duboko, u samo crnogorsko postojanje.

"Zogović je u najljepšem smislu nacionalni pisac, sa univerzalnim porukama koje iskre iz crnogorske posebnosti. Ne postoji pisac čije se djelo, i njegov tvorac, bez ostatka poistovijetili sa zemljom na kojoj je rođen, njenom tradicijom i duhovnošću, pa nam sve to daje za pravo da javno i glasno zaključimo da, bez kompletnog Zogovića, nije kompletna ni Crna Gora, ni cnogorski jeziki, ni crnogorski narod, niti narodi koji u njoj žive. Zogović je pisac svih, respektovan od svih. Tek sa njim kompletnim, mi smo kompletni", navodi se u pismu.

Potpisnici su podsjetili i na Zogovićeva djela.

"Njegov razuđeni opus čine: pjesničke knjige: Plameni golubovi, Prkosne strofe, Artikulisana riječ, Knjažeska kancelarija, Lično, sasvim lično, Supret za sjutra, knjige proze Pejzaži i nešto se dešava, Noć i pola vijeka, Kožuh sa pola rukava, te esejsitičko – kritičke knjige: Na poprištu, Usputno o nezobilaznom, posthumno objavljeno Postajanje i postojanje. Sa opširnim predgovorom i komentarima objavio je Crnogorske epske pjesme, najstudijozniji izbor i pristup našoj epici do sada urađen. Pisac je izuzetne studije o „Gorskom vijencu“ Njegoševa poema o borbi za slobodu, najkompleksnije – jer je njegovog tvorca razumio i kompletno i sveobuhvatno, kao niko do sada", naveli su oni.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније