Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

19. 06. 2013. 12:46 >> 12:50

"ARGO"

Hemingvej - neuspješni agnet KGB-a?

Slavni pisac i nobelovac Ernest Hemingvej, navodno je regrutovan za KGB, gdje je dobio kodno ime 'Argo', kad je 40-ih godina rekao da mu je želja da pomaže sovjetskoj tajnoj službi.

Prošle nedjelje objavljena je knjiga  "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America" (Špijuni: Uspon i pad KGB-a u Americi), u kojoj piše da je Ernest Hemingvej neko vrijeme bio na KGB-ovoj listi njihovih agenata u Americi.

Koautori knjige Džon Erl Hajns, Harvi Kleri i Aleksander Vasiljev, bazirali su tekst na zabilješkama Vasiljeva koji je bio bivši oficir u KGB-u. On je prije dvadeset godina dobio uvid u arhivu tajnih službi u Moskvi, koje su djelovale za vrijeme Staljina.

Njegov odlomak o Hemingvejeom tajnom životu opisuje ga kao "špijuna diletanta". Autor romana "Za kim zvone zvona", "Starac i more" i "Zbogom oružje", navodno je regrutovan 1941, prije putovanja u Kinu, a dobio je i kodno ime Argo. Sudeći po detaljima iz knjige, slavni autor često je ponavljao svoju želju i volju da aktivno pomaže KGB-u, koju je izrazio agentima u Havani i Londonu tokom 40-ih godina. 

Međutim, uprkos pokušajima, nije uspio da nabavi relevantne političke informacije i nikad nije uveden u "obavještajni i praktični rad". Kontakti s tajnim agentom Argom prekinuti su do kraja decenije, navode autori knjige.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније