Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

25. 04. 2017. 08:53 >> 08:27
1

NAKON 10 GODINA

Drljević opet pokreće festival karikature

Karikaturista Darko Drljević ponovo će pokrenuti Međunarodni festival karikature, deset godina nakon prvog izdanja koje je održano u Kolašinu.

Naš umjetnik ponovo je dobio podršku Opštine Kolašin i u svom rodnom gradu pokušaće da oživi manifestaciju koja je 2007. okupila brojne umjetnike iz regiona i svijeta.

Tim povodom, Drljević je raspisao konkurs na temu "Vesele majice", a karikaturisti radove mogu poslati do 31. maja, na adresu festivalkarikature@opštinakolašin.me.

“Pošaljite svoja dva najbolja rada, objavljena, neobjavljena ili nagrađena, za koje mislite da su kreativni, smiješni i zabavni, grafički prilagodljivi za štampanje na majicama”, navodi se u propozicijama konkursa.

Puno optimizma

Prvoplasirani će dobiti 300 eura, trofej diplomu i majicu, drugoplasirani 200 eura, diplomu i majicu, a karikaturista koji osvoji treće mjesto dobiće 100 eura, diplomu i majicu. Odluka žirija biće objavljena 15. juna na svim sajtovima karikature. Zvanično proglašenje pobjednika i izložba najboljih radova biće organizovani početkom jula u Centru za kulturu u Kolašinu.

“Poslije deset godina nastavljamo sa festivalom karikature u Kolašinu. Ovaj put sa puno manje novca, ali sa puno više optimizma i nade da će ovaj festival trajati i postati tradicionalan”, najavio je Drljević.

U razgovoru za Pobjedu, Drljević je istakao da je predsjednica opštine Zeljka Vuksanović inicirala ponovno pokretanje festivala.

“Podršku smo dobili jedino od kolašinske opštine, tj. od predsjednice Vuksanović. Ona je iz fonda za kulturu odvojila skroman novac za ovu godinu i eto, krenuli smo, pa ćemo vidjeti koliko ćemo u tome uspjeti”, rekao je Drljević.

Cilj ove manifestacije, prema njegovim riječima, jeste oživljavanje i proširivanje kulturnih sadržaja u Kolašinu. Drljević želi i da na mapu svjetskih festivala karikature ponovo vrati Kolašin i nada se da će ovaj projekat imati dug život.

“Preko ovog festivala, sa veoma malo novca, vrlo brzo će se Kolašin pročuti kao grad u kojem će se održavati festival i koji će prizivati i okupljati umjetnike ove vrste sa svih krajeva svijeta. I ne samo Kolašin, već i naša država, Crna Gora”, rekao je Drljević.

Otpor „smeću“

Ove godine Drljević se odlučio za temu "Vesele majice". Ta "veselost", kaže, u suprotnosti je sa "ne baš veselom stvarnošću”.

"“Eto, opet pokušaj nekog bjekstva od stvarnosti, dodavanje malo boje ovom sivilu, kao kad prikačiš umornom i crnom rudaru na rever žuti bedž 'smajlija'…”, rekao je Drljević.

Temu festivala on vezuje i za neku vrstu „primijenjene umjetnosti”, budući da će najbolji radovi biti štampani na majicama. Biće to majice originali, unikati, na kojima će biti djela najboljih svjetskih umjetnika, pa samim tim će i te kako dobiti na vrijednosti.

“Pokušavam i da napravim otpor svakakvom ,,smeću“ koje se nagomilava po tezgama i buticima, koji su prepuni ružnih poruka, mrtvačkih glava, psovki, raznih glupih natpisa, promocije amerikanizacije, registarskih tablica gradova i brojeva, šifri i raznih tajnih simbola. Ja pokušavam da vratim humor, lijepu i duhovitu sliku, koja ima poruku i dušu, smisao i šarm. Možda i napravimo neki lijep mural u gradu na nekom zidu od najboljeg pristiglog rada. Da ostane uspomena na taj festival i tako redom, godinama, ako bude sreće”, ističe Drljević.

Skromne nagrade

Uprkos skromnom iznosu glavnih nagrada, Drljević je siguran da će festival imati veliki odziv, jer će ga, kako kaže, ispoštovati brojne njegove kolege. Mali novac neće biti presudan za broj učesnika. Radovi se, inače, šalju elektronski, umjetnicima to ne predstavlja trošak, pa još i mogu biti objavljeni ili nagrađeni. Baš zbog ovako niskih nagrada. Ali, napominjem da ima još dosta festivala i to u veoma bogatim zemljama gdje su takođe veoma mizerne nagrade, recimo u Velikoj Britaniji, pa čak i u Norveškoj, rekao je Drljević i izrazio nadu da će se festival vremenom izboriti za mnogo bolje finansijske uslove. Dodao je da će na festivalu veliku važnost imati i trofej, za koji će se boriti karikaturisti.

“Moramo napraviti neki poseban i veoma lijep trofej, to ćemo uskoro osmisliti i realizovati. Bitan je i katalog-knjiga, koji će ovaj put, nažalost, izostati, ali će morati biti propratni sadržaj sljedećeg festivala”, rekao je Drljević.

O najboljim radovima festivala odlučivaće petočlani žiri. Četiri člana biće iz Crne Gore, a jedan iz Srbije.

Nije bilo sluha za prvi festival

Prvi međunarodni festival karikature održan je 2007. godine u Kolašinu. To je, podsjeća Darko Drljević, bio ujedno i prvi svjetski festival karikature ikada održan u Crnoj Gori.

“Nažalost, nije bilo svijesti i razumijevanja od tadašnje vlasti da se ta manifestacija održi i nastavi, pa se ugasio. Da samo podsjetim, imali smo na tom festivalu 505 učesnika iz 55 zemalja svijeta, sa preko 1.000 radova. Po učešću, premašili smo najstarije festivale u Srbiji, kao što su kragujevački antiratni i kruševačka ,Zlatna kaciga“, ističe Drljević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније