Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 06. 2013. 12:42 >> 12:44

MAM

Pariz: Retrospektiva Kita Heringa

U pariskom Muzeju moderne umjetnosti (Musée d’art modern-MAM) do kraja avgusta izložena su djela Kita Heringa (1958-1990), umjetnika čija su djela među najreprodukovanijim u istoriji modernog slikarstva.

 

Izložba "Kit Hering -Politička linija" (Keith Haring, The Political Line) jedna je od najvažnijih retrospektiva posvećenih američkom umjetniku. Osim što posjetiocu omogućava da otkrije važnost djela Kita Haringa, retrospektiva je ujedno i pokazatelj njegovog političkog aktivizma.

Njegova djela su među najreprodukovanijim u istoriji modernog slikarstva. Motivi s njegovih najpoznatijih platana mogu se naći na bedževima, odjeći, kao i mnogim drugim predmetima. Riječ je o jednoj od najutjecajnjih pop ikona 20. vijeka. Izlagao je s Endijem Vorholom, Žanom Mišelom Baskijatom, Rojem Lihtenštajnom i Robertom Raušenbergom.

Slikao je gotovo opsesivno, bez pripreme, spontano. Svu svoju energiju unosio je u svoja platna, pa je nastajanje njegovih djela ponekad smatrano i pravim performansom.

Na pariskoj izložbi posvećenoj u prvom redu političkom aspektu opusa Kita Heringa, moguće je vidjeti preko 220 djela od kojih je dvadesetak velikih formata izloženo u prostorijama kulturne institucije CENTQUATRE.

Kit Hering je javnosti postao poznat po crtežima u podzemnim prolazima Njujorka, a poznat je i po tome što je dizajnirao jaknu koju Madona nosi u spotu za pjesmu “Like a Virgin”.

Obolio je od side od koje je i umro 1990. u 31. godini. Kit Hering je neposredno pred smrt, osnovao fondaciju za pomoć oboljelima od side.

Uspio je, da u svojoj veoma kratkoj umjetničkoj karijeri stvori impresivno, ubjedljivo i uticajno djelo, koje ne samo da je obilježilo osamdesete godine, već je postalo i putokaz i inspiracija mlađim stvaraocima koji traže uporišta i uzore u samoj umjetnosti. 



 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније