Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.M.Lj.

10. 04. 2017. 17:54 >> 17:28

INICIJATIVA CKM-A

Naziv "Program podrške razvoju kulture" vrijeđa NK

Crnogorska kulturna mreža uputila je inicijativu potpredsjedniku Vlade Milutinu Simoviću da na sjednici Vlade inicira da se naziv „Program podrške razvoju kulture” koji se realizuje u Nikšiču izmijeni, jer smatraju da vrijeđa dostojanstvo grada, koji je bio i ostao kulturna prijestonica Crne Gore.

 

“Ovakav naziv Vladinog programa se može realizovati u manjum crnogorskim gradovima u sjevernom dijelu države, u kojima kultura nije razvijena, a ni u kom slučaju u Nikšiću koji je bez dileme kulturna prijestonica Crne Gore”, saopšteno je iz CKM-a.

Oni posjećaju da je Nikšićko pozorište pored Zetskog doma najstarije u Crnoj Gori, pa se zbog te činjenice mora dobro povesti računa na koji način se treba ophoditi prema nikšićkoj kulturi, koja nažalost nije na nivou na kojem bi trebalo da bude.

“Nikšić je rodni grad jednog od najvećih crnogorskih reditelja Živka Nikolića, zatim najpoznatijeg crnogorskog kantautora Miladina Šobića, pisca Mirka Kovača i mnogih drugih kulturno umjetničkih stvaraoca, tako da ovaj grad, koji je uvijek bio na pravoj strani Crnogorske istorije, zaslužuje da se prema njegovoj kulturi svi odnose sa posebnim pijetetom”, navodis e u saopštenju.

Ističu  das u inicijativu uputili Milutinu Simoviću koji je rođeni Nikšićanin, i za koga se nadaju da će razumijeti njen značaj.

“Naša organizacija je lokalnoj samoupravi i Ministarstvu kulture uputila inicijativu da se program zove „Nikšić - grad kulture“, kao što je to bio slučaj sa Vladinim programom koji je realizovan na Cetinju, ali ona nije prihvaćena. Iako je Vlada do sada izbjegavala da uvaži inicijative koje smo joj upućivali, a koje su bile od izuzetnog značaja za jačanje crnogorskog identiteta, očekujemo da će naš sugrađanin Milutin Simović  prepoznati značaj navedene  inicijative, i stati u zaštitu ugleda  svog rodnog grada”, navoid se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније