Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Radio Bijelo Polje

23. 03. 2017. 22:58 >> 22:33

MEĐUNARODNO PRIZNANJE

"Zlatni zmaj" Milenku Ratkoviću

Istaknutom crnogorskom književniku, dobitniku brojnih nagrada Milenku Ratkoviću iz Bara biće dodijeljeno međunarodno priznanje Zlatni zmaj za izuzetan doprinos fantastičnoj književnosti, saopštili su organizatori Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, koji se peti put održava u Bijelom Polju.

Organizacioni odbor u kome su pisci i predstavnici festivala iz četiri države je odlučio da nakon Zorana Živkovića i Filipa Davida ovogodišnji laureat bude pisac i dugogodišnji novinar, rodonačelnik crnogorske književnosti za djecu, čije su priče protkane legendom i fantastikom.

Ratkovićeva prva djela nastala su još početkom ’50-tih godina i postajala lektira i omiljeno štivo mnogih generacija na prostorima bivše Jugoslavije. Više od 400 kratkih priča, poput nadaleko poznate Pisak lokomotive ili zbirke Igralište u parku, zatim brojne nagrade među kojima su i Zmajeva nagrada iz Novog Sada, Mlado pokoljenje iz Sarajeva i Stara maslina za životno djelo, opredjelile su članove Organizacionog odbora da se, između više kandidata, opredijele za Ratkovića.

Milenko Ratković napisao je prvu crnogorsku knjigu za djecu “Dioba Šunjine družine” koja je objavljena 1951. godine. Autor je 18 čitanki i dvije gramatike i više od 80 djela od kojih je većina za djecu. Iako je u Sarajevu završio Školu za nastavnike ekonomskog smjera, karijeru nije započeo u prosvjeti već kao novinar. Bio je prvi urednik „Titovog pionira“, kasnije i urednik dječjih emisija Radija Crne Gore. Jedini je dobitnik „Oktoiha“ koji nije prosvjetni radnik, upravo iz razloga što su sve njegove aktivnosti bile u sferi vaspitanja i obrazovanja. U dječjem dodatku Politike je objavljeno više od 300 njegovih kratkih priča.

Nagrada će biti zvanično uručena na Petom regionalnom festivalu fantastične književnosti koji se održava krajem maja u Bijelom Polju u organizaciji Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

Povodom obilježavanja jubileja 1.000 godina državnosti Crne Gore, tema ovogodišnjeg festivala je dukljanski knez Vladimir, svetac, vladar i legenda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније