Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

11. 06. 2013. 22:43 >> 22:43

43. FESTIVAL

Bijelo Polje: Zablistali glumci amateri

„Prve dvije predstave koje su sinoć odigrane u okviru 43. Festivala dramskih amatera Crne Gore, pokazale su raskošni talenat glumaca Vlada Tomovića i Sergeja Damjanovića, koji bi u nekim boljim ekonomskim uslovima, sa dobrim tekstovima, punili sale širom Crne Gore“, ocijenio je reditelj Blagota Eraković.

Crnogorski poznavaoci pozorišne umjetnosti govorili su danas za okruglim stolom o pozorišnim komadima koje su sinoć izveli Bjelopoljsko pozorište i Dramski studio KIC “Budo Tomović” iz Podgorice.

Festival je otvoren lakom, zabavnom komedijom koja svojom komikom i tonalitetom nije samo komedija situacije nego i komika karaktera pojedinih naravi.  Vodilj  „Luda lova” Reja Kunija, izvelo je Bjelopoljsko pozorište“ za koji rediteljka Lilijana Ivanović kaže da ga je lako i lijepo gledati, ali teško raditi. Razlog je što on zahtijeva jedan furiozni tempo koji je svojstven samo vrsnim profesionalnim glumcima.

„Na sreću bjelopoljski ansambl je takav da moze da odigra i takve tekstove”, kazala je Ivanović.

„U komadu leži jedna ozbiljna društvena kritika. Kvalitet predstave se ogleda u tome što  su glumci uspjeli da manjkavosti društva, na kvalitetan način plasiraju kroz igru,tako da je publika mogla da shvati svu ozbiljnost problema koju one donose”, kazao je reditelj Blagota Eraković.

Predstava „Randevu” Dramskog studija KIC „Budo Tomović”, pripada žanru crno-humoristične komedije sa aspektom na temu - Položaj i prava žena u 21. vijeku  pod neobičnim novim zakonskim uslovima savremenog svijeta.

Reditelj predstave Dragan Koprivica smatra da se radi o vrlo neobičnoj temi koja treba da odgovori da li čovjek zaslužuje iskrenost u trenucima kada okončava život.

„Laž koja se nudi nesretniku koji broji zadnje sekunde, svakako ne može olakšati njegove muke. Naprotiv, neiskrenost može dodatno da ga povrijedi. Zato nema mjesta za  laži i prevare u tim trenucima već je neohodno suočavanje sa istinom bez obzira što je ona surova kao i sam čin egzekucije”, ocijenio je Koprivica.

 „Priča je u stvari na nivou apsurda, dokle bi moglo da se kreće demokratsko - uniformisano društvo, dokle su ljudske slobode te dokle je gornji prag slobode, koji može da krene u devijaciju i da bude zabranjeno nešto što to nikada ne bi smjelo biti. Dakle, može li sloboda da ima svoju krajnost koja predstavlja ljudsku neslobodu? U takvim slučajevima možemo doći do apsurdnih situacija da i prelazak preko zebre može biti sankcionisan na krajnje grub način”, kazao je Koprivica.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније