Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

10. 06. 2013. 23:45 >> 23:45

BIJELO POLJE

Počeo Festival dramskih amatera

Predstavom grada domaćina “Luda lova” koju je po tekstu Reja Kunija, režirala Lilijana Ivanović, večeras je u Bijelom Polju, otvoren 43. Festival dramskih amatera Crne Gore.

Festival je otvorio potpresjednik Opštine, Tufik Bojadžić, koji je kazao da glumce amatere godinama okuplja ljubav prema daskama koje život znače, insipirisana umjetnošću boginje Talije.

"Festival dramskih amatera je najstariji festival u Crnoj Gori, koji traje u kontinuitetu i koji je kao takav postao dio bogate kulturne tradicije Bijelog Polja i Crne Gore, što obavezuje kulturne poslenike da čuvaju i dalje unapređuju tradiciju divnog druženja sa pozorišnom umjetnošću", kazao je Bojadžić.

Festival je po njegovoj ocjeni probudio izuzetnu energiju i potencijal kada je u pitanju stvaralački talenat posebno kod mladih ljudi.

"Današnji pozorišni amaterizam je pokret talentovanih, nadarenih ljudi koji se ozbiljno bave umjetničkim radom i koji postižu vrhunske rezultate. Stoga ne čudi, što svake godine oni koji zablistaju na ovom festivalu, odluče da upišu pozorišnu akademiju i postanu profesionalci", istakao je potpresjednik Opštine, izrazivši očekivanja da će ministarstvo kulture i dalje finasijski podržavati Festival i amaterizam uopšte.

Na repertoaru Festivala nalazi se deset prestava, ansambala iz osam crnogorskih gradova. O nagradam će odlučivati žiri u sastavu: Blagota Eraković, reditelj, Zoran Koprivica, prof.na FDU na Cetinju i Dragiša Simović, glumac.

Ono što je sigurno, je da će i ovog puta pobijediti dramski amaterizam, sazdan od igre, znanja, ljubavi, mladosti i ljepote.

Tok Festivala će pratiti, dramaturg Marija Čolpa, koja će nakon odgledanih predstava organizovati Okrugli sto, na kojem će se razgovarati o viđenim projektima.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније