Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila R.B.

27. 01. 2017. 21:40 >> 21:19

U VENECIJI

Radovanović i Rastoder na Bijenalu

Crnu Goru će na 57. Bijenalu umjetnosti u Veneciji, čija je tema "Viva arte viva’’ predstavljati Ivana Radovanović i Adin Rastoder sa projektom "Čovjek Uomo Human“. To je objavljeno danas na konferenciji za medije u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

Pomoćnica direktora CSUCG Danica Bogojević, zadužena za realizaciju projekta, kazala je da je CSUCG 29. decembra prošle godine objavio javni poziv umjetnicima i autorskim timovima za dostavljanje prijedloga projekata za predstavljanje Crne Gore na 57. Bijenalu umjetnosti u Veneciji. Javni poziv bio je otvoren do 20. januara. Na javni poziv istiglo je 13 aplikacija od 17 umjetnika.

Po izboru Ministarstva kulture, kuratorka Paviljona Crne Gore na 57. Bijenalu umjetnosti u Veneciji je istoričarka umjetnosti Žana Filipović, a komesar profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti i direktor Centra za kulturu Nenad Šoškić. 

Ministarstvo kulture je pokrovitelj crnogorskog učešća na ovoj prestižnoj smotri savremene umjetnosti, a Centar savremene umjetnosti organizator i izvršni producent.

“Umjetnički projekti Ivane Radovanović i Adina Rastodera predstavljaju zasebne cjeline po svojim likovnim kvalitetima i umjetničkim porukama, ali istovremeno sačinjavaju estetski izgrađenu i upečatljivu cjelinu. Oba umjetnička koncepta čine jedinstvo utoliko što izražavaju dva različita aspekta ljudskog bića. Njihovi međusobni kontrasti zapravo su jedinstvena poruka koja nas poziva na duboko razmišljanje o smislu čovjekovog postojanja. Njihov projekat je poziv za promjenu svijeta u kojem živimo, za povratak svim suštinskim vrijednostima", navodi se u obrazloženju Filipović i Šoškića. 

U obrazloženju se dalje navodi da je Rastoderova skulptura imaginarna figura koja nastaje na temeljima ključnih antropoloških principa. U stvaralačkom procesu on dolazi do neobičnih, apstraktnih, novih rješenja i odgovora. Umjetnik oblikuje, modeluje ljudsku figure, pokušava da dopre do ključnih obilježja ličnosti. Posmatra čovjeka, analizira pažljivo detalje koji grade njegov karakter, misli, doživljava i proživljava njegovu intimu, zamišlja i nadograđuje iste, udaljava se od vidljivog i stvara novu viziju ČOVJEKA. Njegove figure imaju istu formu, a ono što ih čini različitim su njihove boje koje simbolizuju ono individualno i zajedničko. Kao posebnu vrijednost ističem reljefnost i ekspresivnost njihovih portreta blago okrenutih na gore čime se asocira na pogled i njihov snažni doživljaj svjetlosti i ljepote. 

"Rad Ivane Radovanović naglašava apsurd i prolaznost kao ključnu dimenziju ljudskog života. Time ona ukazuje na moderni senzibilitet u kome postoji destrukcija ličnosti i individualnosti. Taj duh je u stvari sakupljanje i gomilanje osjećanja, slika, fragmenata koji mogu da se sjedine i obrazuju neku novu složenicu.. novi duh. Inspirisana poemom “Šuplji ljudi” T. S. Eliota, umjetnica se bavi čovjekom koje je u biti biće koje stvara i ruši, živi između erosa i tanatosa. Njene figure su obezličeni ljudi ili čovjek bez lica, bez osobina, ispražnjen od svakog smisla, ravnodušan i unižen u svom ljudskom dostojanstvu.”

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније