Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

10. 06. 2013. 12:07 >> 12:08

OD KARCINOMA

Umro škotski pisac Ian Benks

Popularnom piscu naučnofantastičnih romana i novela Benksu je u aprilu ove godine dijagnostifikovan karcinom od koga je i preminuo.

 

 

 Izdavačka kuća“ Little Brown Book“  je objavila da je Benks svojim djelima postao neizostavni dio literature britanske književnosti, a list Tajms ga je 2008. godine uvrstio među 50 najboljih britanskih pisaca od 1945. godine. Benks je od svoje izdavačke kuće zatražo da ranije objavi posljednji napisani roman „The Quarry“ (Kamenolom), koji je počeo pisati prije saznanja da boluje od opake bolesti, a koji će se na policama knjižara naći 20. juna.

Većina Banksovog naučnofantastičnog opusa se bavi velikom civilizacijom, koju je detaljno opisao u šest romana i brojnim novelama.

Za života je objavio 26 romana, od kojih su neki završili kao TV serije, radiodrame ili pozorišne predstave. Prvi roman „The Wap Factory“ (Osinja tvornica) objavljen ke 1984.godine, a sa žanrom naučne fantastike je počeo 1987. godine kada je napisao roman "Consider Phlebas" (Sjeti se Phlebasa), nastavio sa "Player of Games" (Igrač igara). 

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније