Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.M.Lj.

16. 01. 2017. 12:42   >>  12:18 2

HRVATSKO VIJEĆE

Promocija filma "Svete vjere mučenici"

Promocija dokumentarnog filma "Svete vjere mučenici" - o novim hrvatskim blaženicima, održaće se petak, 20.januara, u crkvi Svetog Pavla, u Kotoru, u 19 sati.

 

Dokumentarni film "Svete vjere mučenici", s podnaslovom "Hrvatski blaženici iz Janjeva i Vrnavokola", obrađuje život najstarije hrvatske dijaspore u Janjevu i Letnici na Kosovu, te život i mučeništvo novih hrvatskih blaženika.

“Na svečanosti 5. novembra u Skadru u Albaniji, Sveta Stolica je blaženima proglasila 38 mučenika kojima je život oduzet iz mržnje prema vjeri u razdoblju od 1945. do 1974. godine. Među njima su i dva sveštenika porijeklom iz najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu, koji su djelovali u Albaniji, a mučeništvo podnijeli u vrijeme režima Envera Hodže. To su fra Serafin Glasnović Kodić iz Janjeva i don Anton Muzić iz Vrnavokola, tako da je naš hrvatski narod dobio još dva blaženika. Istodobno, postupak za proglašenje blaženim vodi se i za slugu Božjeg fra Alojzija Palića koji je svoj život položio također iz vjere i svjedočenja Isusa Krista nekoliko decenija ranije na Kosovu, gdje je ubijen 1913. Glas o svetosti te trojice sveštenika pronosi i čuva, te im se decenijama moli za zagovor vjernička zajednica Janjevaca”, objašnjavaju iz Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Ističu da je ovo prilika za bolje upoznavanje vjernika i šire javnosti s njihovim životnim putem i situacijom koja je dovela do mučeništva i proglašenja blaženim.

“Snimanje je obavljeno u rodnim mjestima blaženika na Kosovu, mjestima gdje su služili i gdje su mučeni u Albaniji, kao i razgovori s članovima njihovih porodica i sunarodnika u Zagrebu i Kistanjama”, navodi se u saopštenju.

Scenarist i redatelj je Božo Vodopija, snimatelj Mato Kristović, montažer Dominik Miljak, dok je muzičke podloge pripremio Vicko Dragojević.

Na promociji će govoriti monsinjor Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, scenarista i reditelj filma Božo Vodopija, a uvodno će se obratiti i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније