Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 01. 2017. 22:33 >> 00:14

FILM, POZORIŠTE...

Očekivanja u 2017. u oblasti kulture

Koliko je na polju kulture bila uspješna minula godina, da li su planovi ostvareni i što su očekivanja u 2017. godini?

Utisak je da 2016. nije bila bogata kulturnom produkcijom. Ipak, mislilo se na zaposlene, pa je tako prošle godine potpisan Granski kolektivni ugovor, koji će poboljšati položaj zaposlenih u kulturi, a prostora za poboljšanje ima još.

Ono što i je i u 2016. bilo predmet interesovanja jeste zgrada Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke, čija izgradnja suviše dugo traje.

Podgoričko Gradsko pozorište je na izmaku godine obilježilo 65 godina postojanja i tom prilikom opet je postavljen kamen temeljac za novu zgradu, a Muzej savremene umjetnosti je izgleda još uvijek u papirima.

Na izmaku 2016. dobili smo Filmski centar, ali nijesmo Dan crnogorske kulture. Čini se da su svi događaji, uspješni ili ne, ostali manje vidljivi u odnosu na taj.

"Ono što se desilo sa Njegoševim danom rođenja ne smije da se ponovi nikada više", poručio je reditelj Željko Sošić.

Za rediteljku Anu Vukotić značajno je što je prošle godine, uprkos problemima, održan festival FIAT, koji, kako kaže, nije izgubio kvalitet. Nju raduje i nova energija, snaga i ideje u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Vukotić u ovoj godini očekuje da FIAT dobije status festivala od posebnog značaja. Odluka Ministarstva kulture da imamo dvije vrste festivala od posebnog značaja za rediteljku je ispravna.

"Vjerujem da ćemo tako unaprijediti međunarodnu razmjenu u kulturi i sačuvati nacionalni identitet", smatra Vukotić

Željko Sošić izdvaja uspjeh romana "Čovjek bez lica" Milorada Popovića, kao i internacionalni uspjeh umjetnice Jelene Tomašević, ali i film reditelja Pavla Simonovića "Ispod mosta među stijenama". Za Sošića je najznačajniji događaj u prošloj godini osnivanje Filmskog centra.

"Mislim da sada imamo priliku da napravimo ozbiljnu instituciju koja će se na pravi način starati o kinematografiji i o kontinuitetu filmske proizvodnje, što je najvažnije. Iz tog kontinuiteta će se sigurno roditi i kvalitet", naglasio je Sošić.

Poslovna direktorica CNP-a, Zorana Kralj, kaže da je 2016. bila značajna za nacionalni teatar zato što je završen period stagnacije. Ona ističe da se vratila kreativna energija u pozorište i očekuje istu dinamiku i u ovoj godini.

"Želimo prije svega da uspijemo da realizujemo repertoarski plan. Na prvom mjestu nove produkcije, odnosno premijere koje planiramo na Velikoj sceni i na Sceni studio", kazala je Kralj.

Sošić želi da se u 2017. politika što manje miješa u kulturu.

"Da se stvori sistem u kom umjetnici i stvaraoci mogu da rade svoj posao", poručio je reditelj.

Nevenka Jovović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније