Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 06. 2013. 22:24 >> 22:28

UKRADENO DJELO

Za Benksijev grafit 1,1 milion

Kontraverzni grafit "Robovski posao", slavnog britanskog uličnog umjetnika Benksija, prodat je na za 1,1 milion funti na jednoj prvatnoj aukciji u Londonu.

Benski je grafit uradio na na zidu jedne prodavnice u Paulendu prošle godine, a isti je misteriozno nestao. Nakon toga, prodat je na jednoj aukciji u Majamiju za 700 hiljada dolara, što je izazvalo bijes kod uličnih umjetnika, jer ne žele da njigov grda ostane bez mjetničkog djela kako bi ono završilo kod nekog milionera.

Kler Kober, zastupnica savJeta londonske četvrti Haringej, iz koje je mural ukraden, najavila je da će pokušati da vrati to Benksijevo djelo svojim sugrađanima, ali joj je posao sada otežan.
 
 
Međutim, vlasnici prodavnice utvrdili su da je mural potpuno legitimno u njihovom vlasništvu, jer je nacrtan na prostoru koji pripada njima.
 
"Mural je potpuno legalno prodat u skladu sa zakonom, i sa zadovoljstvom možemo reći da će ga njegovi kupci iskoristiti na najbolji mogući način", izjavio je advokat vlasnika prodavnice na kojoj je mural nacrtan.

"Robovski posao" povučen je sa aukcije na Floridi, ali se prošlog vikenda opet prodat u Londonu. Kontraverzni Benksijev rad prikazuje dječaka koji radi na šivaćoj mašini, sa zastavama velike Britanije, koje su jedine u boji.

Ljubitelji Benksijeve umjetnosti sada se pitaju da li će djelo krasiti samo zid neke prvatne kuće i da li će ga ikad više vidjeti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније