Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: B.V.

15. 11. 2016. 09:29 >> 09:07

U BP

Izložba o sudbinama pomoraca s Titanika

U galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo” večeras će od 19 sati, biti otvorena izložba “Titanik - Karpatija – Rijeka’’, u kojoj je prikazan put i krah najčuvenijeg putničkog broda u istoriji, kao i “život” broda koji je jedini pritekao u pomoć “Titaniku”, a plovio je na liniji Njujork – Rijeka (Hrvatska, tada Austrougarska).

 

Autor izložbe je viši kustos u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja iz Rijeke, Nikša Mendeš.

Izložba o hrvatskim pomorcima i putnicima na Titaniku i Karpatiji,  osim samog događaja potonuća Titanika prikazuje i sudbine hrvatskih pomoraca i putnika na oba broda, sudbine porodica stradalih, ali i rijetkih preživjelih putnika iz Hrvatske. Naravno,  priča o Titaniku indirektno ne može zaobići ni sjeverni Jadran odnosno grad Rijeku. 

Iako je Titanik bio britanski parobrod, te je bio predodređen za povezivanje britanske  i američke obale, uz njegovu jedinu plovidbu prema Njujorka vezano je puno više ljudskih sudbina, iz različitih država Evrope, nego što se u početku pretpostavljalo.

„Izložba ukazuje i na brodske veze između Rijeke s drugim mediteranskim lukama i Njujorkom, te u sklopu toga treba naglasiti važnost uloge Fjorela La Gvardije,  američkog konzula u Rijeci, koji je imao veliki značaj u osiguravanju smještaja za iseljenike u Rijeci, koji su čekali na ukrcaj za Ameriku. Prema izvorima oko 40 je putnika s područja Austrougarske Monarhije kupilo putnu kartu za Titanik, a svega je njih troje preživjelo tragediju brodoloma.  Pažnja na izložbi pridaje se Josipu Caru, članu posade Karpatije, no na izložbi ističemo i drugi pomorce iz Hrvatske kao članove posade“, naveo je Mendeš.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније