Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.M.Lj.

09. 11. 2016. 22:30 >> 22:09

OD 16. NOVEMBRA

Radovi Dada Đurića u galeriji Most

Galerija Most organizuje izložbu crteža, grafika i kolaža Miodraga Dada Djurića. Na izložbi će biti prezentovano ukupno 37 radova.

 

Izložba je plod regionalne saradnje galerije iz Ljubljane Visconti Fine Art i galerije Most.

Otvaranje izložbe je zakazano za 16. novembar u 20 sati.

Na izložbi će biti prezentovani radovi koji su sastavljeni u 3 cjeline: crteži, grafike i kolaži.

Miodrag Dado Đurić, slikar, grafičar, vajar, scenograf, rođen je na Cetinju 4. oktobra 1933. godine. Umjetničku školu završio je 1952. u Herceg Novom, a Akademiju likovnih umetnosti 1956. u Beogradu, u klasi profesora Marka Čelebonovića. Po završetku studija odlazi u Pariz. Tamo radi u litografskom ateljeu, gdje se odigrao sudbonosni susret sa Žanom Dibifeom i Robertom Matom. Dibife i Kalinovski upoznaju ga sa njegovim budućim galeristom, kolekcionarom Danijelom Kordijeom, koji mu već 1958. godine organizuje prvu samostalnu izlobu. Nastanjuje se u Kursel le Žizor u Normandiji, a zatim u Eruvalu. Boravi nakratko u Njujorku 1962. godine, zatim 1974. godine u Centralnoafričkoj Republici u ljekarskoj misiji koju je predvodio De Žežer. Kratko boravio na Korzici, u Indiji, na Tajlandu i Gvatemali. Član je ULUCG-a od 1975. godine. Na Cetinju 1991. godine otvara Antimuzej (danas Atelje DADO).

Izlagao je samostalno na više od 50 izložbi u Parizu, Frankfurtu, Njujorku, Briselu, Perpinjanu, Roterdamu, Geteborgu, Ljubljani, Montobanu, Tuluzu, Bolonji, Sinjanu, Cetinju, Beogradu, Podgorici... Predstavljao je Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu 2009. godine. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i svijetu – Rijeka, Pariz, Kasel, Njujork, Bern, Ženeva, Strazbur, Barselona, Kostroma, Ljubljana, Beč, Rim, kao i na svim izložbama na kojima je predstavljana crnogorska umjetnost XX vijeka u zemlji i inostranstvu.

Njegovi radovi nalaze se u poznatim svjetskim muzejima i galerijama, među kojima su kolekcija Nacionalnog fonda savremene umjetnosti Francuske, Stedeljik muzej u Amsterdamu, muzej Bajmans von Beningem u Roterdamu, muzej Univerziteta u Brandu (Boston, Amerika), Centar Pompidu u Parizu, Muzej Gugenhaim u Njujorku, Narodni muzej Crne Gore na Cetinju.

Dobitnik je nagrada: Trinaestojulska nagrada Republike Crne Gore, 1971; Grand prix za graviru sa inostranih prostora u Varni, Bugarska, 1983; nagrada Petar Lubarda na Tradicionalnoj izložbi ULUCG-a, 1985; Nagrada za umjetnost Ministarstva kulture RepublikeFrancuske; nagrada Republike Crne Gore Petar Lubarda, 2000; Trinaestojulska nagrada za životno djelo, 2010. godine.

Kao jedan od napriznatijih predstavnika vizionarskog i fantastičnog slikarstva zastupljen je u svim značajnim pregledima svjetske umjetnosti XX vijeka.

Za dopisnog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabran je 1981. godine..

Umro je u Eruvalu (Francuska) 27. novembara 2010. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније