Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

tanjug.rs [ Objavio: O.Z. ]

31. 10. 2016. 23:33 >> 23:11

OD NJEGOVOG SINA

Pikasova udovica možda sakrila slike

Penzionisani električar, koji je oko 300 djela slikara Pabla Pikasa držao u garaži skoro 40 godina, rekao je danas na Apelacionom sudu da je to radio, jer je umjetnikova udovica možda htjela da sakrije Pikasove slike od njegovog sina Kloda.

Pjer Le Genek, koji je prošle godine sa ženom osuđen da je posjedovao ukradena dobra, rekao je da je nakon Pikasove smrti 1973. godine, Pikasova udovica od njega traži da pričuva između 15 i 17 slika koje su bile spakovane u kese za smeće.

"Gospođa Žaklin Pikaso imala je problema sa Klodom", rekao je 77-godišnji čovek, a prenio AFP.

On je naveo i da je udovica poslije nekog vremena uzela kese sa slikama, ali da mu je ostavila jednu.

Kolekcija, čija vrijednost još nije procijenjena, sadrži crteže žena i konja, devet rijetkih kolaža iz faze kubizma, iz vremena kad je Pikasao radio sa francuskim umetnikom Žoržom Brakom, kao i slike iz njegovog "plavog perioda".

Ostala, intimnija dela uključuju portrete Pikasove ljubavnice Fernande, crteže njegove prve žene Olge i sliku njegove djece sa konjem.

Ova nastala su između 1900. i 1932. godine i nalaze se kod administratora Pikasove zadužbine i njegovog sina Kloda Ruiza-Pikasa.

Genek je ranije svedočio da su on i njegova supruga Danijel dobili djela 1971. ili 1972. godine, dok je još Pikaso bio živ.

Njihov advokat Erik Dupon Moreti je naveo da je za ovu verziju događaja čuo prije nekoliko dana, na šta je Genek rekao da on nije otkrio istinu ranije iz straha da će sa suprugom biti optužen da je ukrao kese sa umjetničkim djelima.

Genek i njegova supruga su prvostepeno osuđeni u martu 2015. godine na dvije godine zatvora uslovno zbog utaje Pikasovih radova, nakon čega su uslijedile žalbe.

Za utaju umjetničkih radova, maksimalna kazna je pet godina zatvora i 375.000 eura ili polovina vrijednosti umjetničkih djela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније