Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavile: R.B. / D.Ž.

13. 10. 2016. 18:45 >> 20:07
6

ODLUKA EK

Herceg Novi bez titule EPK 2021

Odlukom Evropske komisije u Briselu, Herceg Novi ipak nije uspio da se domogne titule Evropske prijestonice kulture 2021, koja je ovog puta pripala Novom Sadu.

Predsjednica Opštine, Nataša Aćimović, čestitala je gradonačelniku i ekipi Novog Sada.

Ona je zahvalila i cijelom timu Herceg Novi 2021 na naporu koji je uložen u kandidaturu.

Aćimović je istakla da se time ne završava projekat Herceg Novi 2021, već da će se sprovoditi programi koji su uvršteni u aplikaciju.

“Herceg Novi je napravio bum samom činjenicom da je ušao u finale nadmetanja za Evropsku prijestonicu kulture, čime je već naš grad postavljen na evropsku mapu. U prethodnih skoro dvije godine ostvaren je ogroman rezultat i napredak. Formiran je Sekretarijat za kulturu i imenovan prvi sekretar u istoriji Herceg Novog. Imenovan je Savjet za kulturu. Usvojene su smjernice za Strategiju razvoja kulture. Uz sve to kultura je krenula da Herceg Novom vraća pravo značenje davno zasluženog epiteta - grad umjetnosti. Kroz koncept saradnje gradova Boke prvi put su se mobilisali Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva na zajedničkom projektu. Tu nije stala saradnja već se u projekat uključila skoro cijela Crna Gora pristupanjem gradova partnera - Podgorice, Cetinja, Ulcinja i Bara”, navode iz Opštine Herceg Novi.

Podsjećaju da su predsjednik države i Vlada dali podršku projektu.

“Kako je koncept programa bio Frenemies logično je usljedilo uključivanje i podrška cijelog regiona i gradova Dubrovnika, Trebinja, Ljubljane i brojnih drugih. Podrška se nije zadržala na tome pa su svoj glas da Herceg Novi zaslužuje titulu Evropske prijestonice kulture dali i brojni poznati umjetnici iz svijeta i regiona. Svi su prepoznali da je obavljeno mnogo posla, da su pokrenuti brojni programi i mi možemo reći da iako nismo osvojili titulu, Herceg Novi iz ovog projekta ne izlazi kao gubitnik, jer su se pokrenule stvari koje nikada ne bi bile urađene da se naš grad nije kvalifikovao u finalnu borbu za osvajanje Evropske prijestonice kulture 2021. godine. Stoga smo sigurni da programi koji su navedeni i prepoznati u aplikacionim knjigama zaslužuju da budu nastavljeni, jer je napravljena odlična mreža”, poručuju iz Opštine.

Finalnom panelu eksperata Evropske komisije predsjedavao je Stiv Grin.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније