Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: D.Ž.

10. 10. 2016. 21:33   >>  22:29 1

KANDIDATURA HN

"Frenemies" podržali umjetnici iz regiona

Projekat “Herceg Novi 2021” dobio je podršku u zemljama bivše Jugoslavije za osnovni koncept, “Frenemies”, koji se bavi temama zajedničke prošlosti, sukobima i tragedijom koja je zahvatila područje našeg regiona.

Kako su kazali iz Opštine Herceg Novi, suočavanjem s prošlošću, gradimo budućnost kroz pomirenje i regionalnu saradnju.

“'Frenemies' je prošlost, sadašnjost, a vjerovatno i budućnost ove regije, bilo da govorimo o kulturi, istoriji, infrastrukturi... Ono što nas je i obogatilo i obogaljilo. Ali svakako i ono što sada može da bude inspiracija, podsticaj da zajedno budemo bolji i stvari učinimo boljim”, dodali su iz Opštine.

Osim institucionalnih podrški gradova partnera Kotora, Tivta i Budve, i projektnih partnera u Crnoj Gori Podgorice, Cetinja, Bara i Ulcinja, kao i prekograničnih Dubrovnika i Trebinja i brojnih drugih evropskih gradova, pojedinačne podrške su stigle od regionalnih umjetnika kao što su: Oliver Frljić, Ivica Buljan, Dino Mustafić, Maja Todorović, Maja Izetbegović, Vuk Vidor, Milica Tomić, Andrej Nikolaidis, Filip David…

Prenosimo njihove izjave podrške:
 
“Za Evropu koja nikome ne zatvara vrata, dajem svoju podršku za Frenemies EPK Herceg Novi 2021.”

Oliver Frljić, reditelj, Rijeka
 
“Podržavam Herceg Novi - Frenemies kao kulturnu prijestolnicu Mediteranske Evrope, kao grad filologije mora koje ne traži samo posebnosti, već naglašava bratstvo naroda u zajedničkom nasljeđu i kreativnoj budućnosti.”

Ivica Buljan, reditelj, umjetnički direktor HNK, Zagreb
 
“Dragi prijatelji/ice, sa velikom radošću želim podržati nominaciju Herceg Novog za prijestolnicu kulture 2021. godine. Zanimljiv kulturni koncept koji region tretira kao Frenemies je podsticajan za kreativnost i umjetničko istraživanje koje može intrigirati evropski kulturni prostor. Uvjeren da će bogata kulturna istorija Herceg Novog upisati i nove stvaralačke stranice 2021. godine primite moje želje da taj naum i ostvarite.”

Dino Mustafić, reditelj, Sarajevo
 
“Kultura i umjetnost su osnov humanosti. Oplemjenjuju nas, inspirišu i podstiču da radimo dobre i lijepe stari, ali i da preispitujemo svijet oko sebe, gradimo mostove između ljudi, bez obzira na etničku, polnu, rasnu, vjersku i svaku drugu pripadnost. Moj grad, Herceg Novi, to radi već godinama, on je mjesto za susret frenemies-a. Ni jedan grad ovoga trenutka ne zaslužuje više titulu Evropske prijestonice kulture.”

Maja Todorović, dramska književnica, Podgorica
 
“Želim da podržim Herceg Novi u kandidaturi za Evropsku prijestonicu kulture, kao grad koji neprijatelje pretvara u prijatelje. Region je za Frenemies 2021!”

Maja Izetbegović, glumica, Sarajevo
 
“Šaljem punu podršku Herceg Novom u nadi da ce 2021. postati Evropska prestonica kulture i tako dokazati da mali gradovi mogu da ponude isto toliko uzbudljiv, raznovrstan i kvalitetan program kao i veliki.”

Vuk Vidor, umjetnik, Pariz - Beograd
 
“Da Evropa postane mesto slobode svih, dajem svoju podršku za Frenemies u Herceg Novom 2021.”

Milica Tomić, umjetnica, Beograd - Grad
 
“U ime onoga što Mediteran i Evropa uistinu znače, podržavam kandidaturu mediteranskog Herceg Novog - Frenemies za Evropsku prijestonicu kulture 2021.”

Andrej Nikolaidis, pisac, Ulcinj
 
“Obradovala me inicijativa da Herceg Novi postane Evropska prestonica kulture 2021. A posebno zamišljeni program koji predstavlja ohrabrenje i nadu, za sve one koji u ovim mračnim i konfuznim vremenima rade na saradnji, razmeni ideja i promociji poizitivne energije. Moja iskrena podrška za Frenemies 2021.”

Filip David, pisac, Beograd

“Podržavam kandidaturu Herceg Novog za Evropsku prijestolnicu kulture. Kao i svaki europski grad s granice, nastao u srednjevjekovnom bosanskom kraljevstvu, razvijao se kao tržnica soli, u sebi sabrao iskustva osmanske, mletačke, austrougarske i jugoslavenskih epoha, Herceg Novi je čvorište razlika i paradoksa. Iz razlike i paradoksa rađa se živa kultura. Lijepo bi bilo da Herceg Novi bude njezina prijestolnica za Evropu.”

Miljenko Jergović, pisac, Zagreb

“Za mjesto gdje ce nadvladati razum, a ne histerija, dajem punu podrsku za Frenemies u Herceg Novom 2021”.

Alban Ukaj, glumac, Priština - Sarajevo

“Podržavam Herceg Novi za Evropsku prestonicu kulture 2021. i koncept Frenemies za mir, umetnost i saradnju u regionu.”

Katarina Jovanović, operska umjetnica, Pariz - Beograd

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније