Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

03. 10. 2016. 20:25 >> 20:05

INTERNACIONALNI SAJAM KNJIGA

Na sajmu 38 događaja i 47 izdavačkih kuća

Ovogodišnji Internacionalni sajam knjiga u Podgorici osmišljen je i organizovan s namjerom da se ukupna kultura čitanja i pristupa knjizi na neki način unaprijedi, kao i mogućnost da se autori iz Crne Gore predstave domaćoj i međunarodnoj publici, istakla je sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Nela Savković-Vukčević, na današnjoj konferenciji za medije u Multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović".

II internacionalni sajam knjiga trajaće od 5. do 9. oktobra i biće otvoren za posjetioce od 10 do 20 sati. Program sajma zvanično će početi u diplomatskoj kuli u srijedu u 12 sati omažom Sretenu Asanoviću.

Savković-Vukčević kazala je da je ove godine uz povećano interesovanje pośetilaca obogaćen program Sajma. Po njenim riječima posebnu pažnju privući će izložba simbola hiljadu godišnjeg postojanja naše države, koja je projekat Vlade i Ministarstva kulture.

Umjetnički direktor sajma, Vladimir Vojinović, saopštio je da se za učešće prijavilo 47 izdavačkih kuća i institucija koje se bave izdavaštvom i da je zemlja-gost sajma Bosna i Hercegovina.

"Selektor delegacije izdavača, izlagača i autora iz Bosne i Hercegovine bio je gospodin Ibrahim Spahić iz Međunardnog centra za mir u Sarajevu, kome želim da zahvalim na izuzetnoj saradnji i uloženome naporu da se na našem sajmu prikaže kvalitetan uzorak savremenog BiH stvaralaštva, ali i duhovnoga nasljeđa Bosne i Hercegovine. Zato će značajan broj programa ovogodišnjega Sajma biti posvećen sevdalinkama, stećcima, starim mostovima, rukopisima klasičnih djela, kao i savremenoj književnoj sceni BiH“, kazao je Vojinović.

Kako je istakao, pojedini segmenti programa ovogodišnjeg sajma realizovaće se na četiri lokacije u gradu.

"Prateći programi odvijaće se na galeriji Diplomatske kule Kapital Plaze, ali i u Kuslevovoj kući, zgradi JU Muzeji i galerije Podgorice i u Gradskome Parlamentu. Dakle, ove godine program čini ukupno 38 događaja u kojima će učestvovati preko 90 umjetnika, stručnjaka, naučnika i medijatora iz Crne Gore, Hrvatske, Albanije, Turske, Srbije, Makedonije i drugih zemalja. U Kuslevovoj kući otvorićemo izložbu fotografija "Pišem ti bosančicom“, tamo ćemo gledati filmove o stećcima, mostovima u Mostaru i Višegradu, dok će u Muzejima i galerijama biti održan koncert sevdalinke u izvedbi mladih etnomuzikologa sa Muzičke akademije iz Sarajeva", rekao je Vojinović.

Kako je najavljeno, svečano otvaranje biće upriličeno u srijedu u 18 sati audio porukom Tvrtka Kulenovića, govorima selektora Ibrahima Spahića, Anastazije Miranović, gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, ministra kulture Pavla Goranovića, dok će sajam simbolično biti otvoren beśedom Dževada Karahasana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније