Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: D.Ž.

25. 09. 2016. 12:05 >> 11:44

ATELJE DADO

Izložba Evantije Cantile na Cetinju

Samostalna izložba „9 attempts to type the South“ („9 pokušaja da se otkuca Jug“) Evantije Cantile (Evanthia Tsantila) biće otvorena 29. septembra u 19 časova, u Ateljeu Dado na Cetinju. Izložba, koju organizuje Narodni muzej Crne Gore, može da se pogleda do 24. oktobra. Ulaz je besplatan.

Na izložbi će biti prikazan niz fotografija (pejzaž Atike, ekran kompjutera iz arhiva Rajha, jezera iz Berliner parka i liturgije u grčkoj crkvi) i pjesma „Na jugu” Fridriha Ničea, koju je umjetnica otkucala devet puta na staroj pisaćoj mašini iz 1904. godine, imajući na umu da pjesma odražava stereotipe klasične Grčke i romantične priče o obožavanom „jugu” Evrope XIX vijeka.

U katalogu koji prati izložbu, Evantia Tsantila je, između ostalog, zapisala: „Većinu mog rada čine crteži, slike, fotografije, video snimci, instalacije, skulpture i performansi. Interesuju me kompozicije različitih elemenata, kompleksne asocijacije koje dozvoljavaju i otkrivaju u svojim kompozicijama, svaki put birajući umjetnički metod i medijum koji na najbolji način objašnjava impulse samog rada. Tako, u pokušaju da se generiše interna logika slika i stvari, kroz afinitete i relacije koje su u određenim trenucima očigledne i jasne, a ponekada neuhvatljive i zatvorene, cilj je da se pokrenu pitanja sredstava i mehanizama predstavljanja, pitanja sjećanja, identiteta i socio-političke uloge umjetničkog rada.”

Evantia Tsantila rođena je u Solunu, u Grčkoj (1963), a od 1998. živi u Berlinu. Diplomirala je 1997. na Akademiji umjetnosti u Diseldorfu gdje je studirala u klasi Janisa Kunelisa. Njena umjetnička praksa pokriva širok spektar medija koji uključuju crtanje, slikanje, instalacije, skulpture, fotografiju, video i performans. Godine 1999. predstavljala je Grčku na 48. Bijenalu u Veneciji. Njen rad predstavljen je na Kosmopolisu, prvom Balkanskom bijenalu (2004), Bijenalu u Pragu (2005), Bijenalu u Gjumri u Jermeniji (2006), Prvom bijenalu u Solunu (2007), na programu 48. filmskog festivala u Solunu (2007), Festivalu fotografije u Atini AphF:09 (2009) i na paralelnom programu Drugog i Trećeg Bijenala u Solunu (2009, 2011). Evantia Tsantila aktivna je i u oblasti kustoske prakse, obrazovanja i istraživanja, u projektima koje realizuje u saradnji sa javnim i privatnim institucijama i organizacijama.

Umjetnica će održati prezentaciju svog rada za zainteresovane posjetioce u petak, 30. septembra, u 11 časova u Ateljeu Dado.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније