Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

29. 05. 2013. 09:22 >> 09:23

VEČERA U EMAUSU

Zagreb: Stiglo najvrjednije umjetničko djelo

Od 5. juna do 31. avgusta u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) biće izloženo remek-djelo slavnog italijanskog slikara Karavađa "Večera u Emausu".

 

Karavađova slika je najvrednije umjetničko djelo ikad izloženo u Hrvatskoj. U Zagreb je stigla pod posebnim mjerama zaštite, a kao i kod Pikasa, prije vađenja iz sanduka mora da prođe proces aklimatizacije.

Karavđovo ulje na platnu iz 1606., dimenzija 141x175 cm, čuva se u Pinakoteci Brera u Milanu, a Italija ga posuđuje Hrvatskoj kao znak dobrodošlice  povodom ulaska u Evropsku uniju.

Slika, koja prikazuje Isusa nakon uskrsnuća, u Hrvatsku dolazi na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije i italijanske ambasade u Hrvatskoj.

Osigurana svota slike je 60 miliona eura, a biće izložena sama u baroknoj dvorani Muzeja. U prethodnim dvoranama postaviće se didaktički paneli o burnom umjetnikovom životu na hrvatskom, italijanskom i engleskom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније