Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila M.M.Lj. ]

05. 09. 2016. 09:45 >> 09:28
2

VEČERAS

Izložba Šobajića u Modernoj galeriji

Izložba Miloša Šobajića biće otvorena u okviru manifestacije „Podgoričko ljeto 2016“ večeras, u Modernoj galeriji, u 20:30.

 

Umjetnik će se predstaviti radovima nastalim u periodu od posljednjih deset godina. Izložbu će otvoriti akademik Niko Martinović i moći će da se pogleda do 28. septembra.

Ugledni istoričar umjetnosti iz Beograda Dejan Đorić potpisuje uvodni tekst luksuznog kataloga na 60 strana. On je, između ostalog, zapisao:

„Delo Miloša Šobajića (Beograd, 1945) potpuno se samosvojno pojavilo u srpskoj i evropskoj likovnoj sceni i od početnih, čisto slikarskih dometa, proširilo do skulptura i instalacija. Šobajić je osobenije od drugih postavio unutar figuracije (koju nikada ne iznevjerava) pitanje analize sadržaja i forme, deformacije i destrukcije kao estetskih vidova prevladanja uobičajenog u umjetnosti. U njegovoj slici svijeta detalj, predmet, ljudska figura i kompozicija polazište su za analizu i metamorfozu organskog i neorganskog. Unutar takve likovne strategije, iskazane sa mnogo strasti, on podržava fiksaciju na proces nastanka likovnog djela.“

Miloš Šobajić je rođen 1945. godine u Beogradu. Završio je Likovnu akademiju u Beogradu 1970. Živi i radi u Parizu od 1972. godine, a 2005. godine u Beogradu osniva Fakultet za umjetnost i dizajn na Džon Nezbit Univerzitetu, na kojem je profesor i dekan do 2014. godine, gdje postaje i počasni doktor i profesor emeritus. Mentor je na doktorskim studijama iz oblasti likovne umjetnosti. Imao je preko sedamdeset pet samostalnih izložbi i izlagao na preko 420 grupnih izložbi po svijetu.

Dobitnik je niza nagrada u Srbiji: Vukova nagrada, Zlatni beočug Beograda, nagrada Miše Anastasijevića i dr. O Milošu Šobajiću je objavljeno blizu sedam stotina tekstova u francuskoj, italijanskoj, srpskoj, američkoj, japanskoj, crnogorskoj, grčkoj i njemačkoj štampi, kao i veliki broj televizijskih filmova i prikaza. Pisci tekstova za pet monografija koje su izdate o umjetniku, kao i tekstova u katalozima su najugledniji evropski likovni kritičari.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније