Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 02. 2013. 09:04 >> 09:36
1

dio koji nedostaje

Slika koja je zaintrigirala kolekcionare

Zaljubljenik u umjetnost mogao bi da zaradi 35 miliona funti jer je sasvim slučajno došao do slike koju je paltio samo 1200 funti.

 

Tako barem tvrdi istoričar umetnosti Žan-Žak Fernije koji kaže da je identifikovao ženu koja je pozirala za čuveni akt. Vijest je objavio francuski časopis "Pari-Mač" u članku pod naslovom "Tajna sakrivene žene". 

U tekstu se navodi da je 2010. izvjesni "Džon" kupio od jednog pariskog antikvara sliku nepoznatog autora na kojoj je prikazana izvrnuta glava žene smeđe kose koja se prepušta zadovoljstvu. 

Želeći da sazna više o slici i ubijeđen da se radi o glavi žene koja je pozirala za "Porijeklo svijeta", anonimni kolekcionar je konsultovao stručnjake i podvrgao sliku analizama specijalzovane laboratorije. 

Najprije suzdržan, Fernije na kraju zaključuje da je zaista riječ o glavi žene - Irkinje Džo Hiferman, ljubavnice slikara Džejmsa Vistlera, čije je obnažene genitalije Kurbe naslikao na svom kontroverznom platnu. 

Francuski stručnjak vjeruje da je prvobitno slika bila mnogo veća, a da je kasnije podijeljena na dva ili više dijelova. 

Prema pisanju lista “Pari-Mač”, zahvaljujući ovom otkriću, slika glave, kupljena za 1.400 eura, danas vrijedi 40 miliona eura.


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније