Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 02. 2013. 08:45 >> 08:47

filmski festival

Počeo Berlinale

Sinoć svečano otvoren 63. međunarodni filmski festival Berlinale filmom "The Grandmaster" Vong Kar-vaja predsjednika žirija i jednog od najznačajnijih kineskih i svjetskih autora, čiji je jedinstven stil bio inspiracija mnogim drugim režiserima.

Crvenim su tepihom sinoć proštetali glumci „The Grandmastera“  Tony Leung Chiu Wai i Zhang Ziyi, ali i Jane Fonda, predstavljaući oficijelnog sponzora festivala  L'Oreal kao i Isabella Rossellini.

Početak je obilježio i mali incident. Naime aktivistkinju za prava žena iz ukrajinskog udruženja 'Femen' uhapsilo je obezbjeđenje  nakon što je polugola protestovala protiv genitalnog sakaćenja u blizini crvenog tepiha na otvaranju festivala.

U konkurenciji  za glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda, nalazi se 19 filmova među njima i film "Epizoda u životu berača željeza" bosankohercegovačkog  oskarovca Danisa Tanovića.

Tanovićev fim govori o egzistencijalnim nedaćama, kao i hrabrosti romske porodice  u Bosni i Hercegovini.U fimu igraju i glumci amateri a djelimično je za snimanje korištena ručna kamera.

Prije sedam godina 2006. rediteljica Jasmila Žbanić osvojila je Zlatnog medvjeda za film "Grbavica".

Pored filma Danisa Tanovića u konkurenciji za zvanične nagrade su i ostvarenja Stevena Soderbergha, Ulricha Seidla, Gusa Van SantaJafara Panahija.

Među 400 filmova koje će posjetioci moći da vide od 7. do 17.februara je i film “Krugovi”, drama Srdana Golubovića inspirisana herojskim činom Srđana Aleksića ratnih '90-ih u Trebinju.Film je, podsjetimo, nedavno nagrađan na Sundence film festivalu Roberta Redforda.

Na Berlinalu će takođe biti prikazan i film “Odbrana i zaštita” Bobe Jelčića iz Hrvatske, sa Bogdanom Diklićem i Nadom Đurevskom u glavnim ulogama.

Jedan je od  filmova od kojih se očekuje puno je novo djelo iranskog reditelja Jarfara Panahi „Zatvorene zavjese", koji će biti  prikazan u nedjelju, ali je radnja filma za sada pod blagim velom tajne.Opis u festivalskom programu nagovještava samo da se radi o čovjeku, njegovom psu, mladoj ženi, i reditelju u kući pored Kaspijskog mora. Sve ih traži vlast, ali su takođe u potrazi jedni  za drugima.

Čak i bez prethodnog publiciteta, Panahijev  novi  film će svakako privući publiku, jer ga je napravio kao čin inata ka svojoj vladi. 2010-te, Panahiju je bilo zabranjeno na 20 godina da snima filmove nakon što je podržao Zeleni pokret iranske opozicije.

Takođe je osuđen na šetogodišnju zatvorsku kazanu, koja je suspendovana zbog pritiska međunarodne zajednice.Evropski parlament nagradio ga je 2012. nagradom za ljudska prava Saharov.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније