Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 05. 2013. 13:27   >>  13:27

KNJIŽEVNOST

Nagrada "Franc Kafka" - Amosu Ozu

Jedan od najpoznatijih izraelskih pisaca današnjice Amos Oz, dobitnik ovogodišnje međunarodne književne nagrade "Franc Kafka" za priče o životu u jevrejskoj državi.

 

Nagradu i ček na 10.000 dolara  Oz će primiti u oktobru na ceremoniji u Pragu, saopštilo je Udruženje "Franc Kafka" koje dodjeljuje nagradu.

Oz, 74-godišnji pisac rođen u Jerusalimu iz poljsko-ruske porodice, najpoznatiji je po humoru i mašti koje koristi u djelima prevedenim na preko 40 jezika.

Najpoznatija djela Amosa Oza su romani "Moj Mihael" (1968.), "Brdo lošeg savjeta" (1976.) i "U zemlji Izraelu" (1983.), u kojima je dao, kako mnogi smatraju, najupečatljivije portrete Izraelaca ikada predstavljene.

Tokom godina pisac i mirovni aktivista koji je prezime Klausner promjenio u Oz, hebrejsku riječ za snagu i hrabrost, dobio je brojne nagrade uključujući i Izraelsku nagradu za književnost 1998. i njemačku "Gete nagradu" 2005. 

Nagrada "Kafka", nazvana po književniku i autoru "Metamorfoza", "Procesa" i "Zamka", prvi put je dodijeljena 2001.

Među ranijim dobitnicima su i Haruki Murakami, Filip Rot, Harold Pinter, Vaclav Havel.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније