Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: D.Ž.

11. 08. 2016. 10:52 >> 10:32

UMJETNICA IZ KANADE

Izložba Heder Hjuston u Petrovcu

U galeriji „Marko K. Gregović“ u Spomen domu „Crvena komuna“ u petak, 12. avgusta, biće otvorena izložba grafika kanadske umjetnice Heder Hjuston- „Grade, sanjaj snove“.

“Izložba u Petrovcu rezultat je višegodišnje uspješne saradnje Javne ustanove Muzeji i galerije Budve sa Ambasadom Kanade za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju u Beogradu i zajedničkih napora u cilju predstavljanja rada kanadskih umjetnika u Crnoj Gori i podsticanja međunarodne kulturne razmjene”, saopšteno je iz JU Muzeji i galerije Budve.

Izložbu će u 21 sat otvoriti Filip Pinington,  ambasador Kanade akreditovan za Crnu Goru. Otvaranju će prisustvovati i umjetnica.

Heder Hjuston magistrirala je lijepe umjetnosti na Univerzitetu Alberte i predaje Grafičke medije  na Alberta koledžu  za umjetnost i dizajn gdje trenutno radi kao zamjenica direktora Škole za vizuelne umjetnosti. Imala je više samostalnih izložbi širom Kanade i u inostranstvu. Izlagala je na grupnim međunarodnim izložbama koje od nedavno uključuju i “Printed In Canada/Taiwan, the Atlanta Print Biennia”l i “Di CARTA/PAPERMADE”.

Njeni radovi se nalaze u kolekcijama preko petnaest značajnih institucija uključujući Galerije Univerziteta Perdju, Stalne umjetničke postavke Državnog Univerziteta Arkanzasa i Stalne umjetničke postavke grada Burnabija.

Rad Heder Hjuston se zasniva na svakodnevnom, dok pokušava da pronađe interesantne strukture u  jednoličnim susjedstvima kao i u otporu ili predaji tijela suočenog s bolešću.

Prof. dr Aleksandar Mladenović o njenom stvaralaštvu, između ostalog, piše: „Ako na dijagramu problematike kojom se Hjuston bavi  prostor predstavimo X osom a  vrijeme Y osom, njihova spona biće osa Z, snoviđenje. Umetnost Hjustonove se kreće od racionalnog ꞌsnimanjaꞌ prostorne situacije cityscape-a do projekcije iste u prošlom i budućem vremenu. Rezultat je plemenit zahvaljujući njenoj poetskoj, sanjarskoj strani koju unosi beskompromisno u grafički multi-original. Neki oblici na grafikama su oštri i jasni dok su drugi nejasne fakture i rastočeni u pokretu.“

Umjetnica će se predstaviti sa 22 grafike. Izložba će biti otvorena do 21. avgusta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније