Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

26. 05. 2013. 22:03 >> 22:05

KRAJ FESTIVALA

Kan: Zlatna palma lezbijskoj drami

Pobjednik 66. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu je ostvarenje Abdelatifa Kešiša "La Vie d'Adele".

Dok su eksplicitne lezbijske seksualne scene u filmu privukle najviše pažnje u medijima, filmski kritičari su imali samo riječi hvale za priču o odrastanju, sazrijevanju i ljubavnoj vezi dva glavna lika u filmu.

„Film će sigurno izazvati burne reakcije iskrenim ljubavnim scenama, ali on je mnogo više od toga. Ovo ostvarenje je strasna i izuzetno pažljivo ispričana ljubavna priča", rekao je kritičar Holivud reportera.

Ostvarenje prati lezbijsku ljubavnu priču, prikazujući 15 godišnjakinju - Adele Ekzarhopulos, koja se zaljubljuje u stariju studentkinju umjetnosti Lea Sejdu.

Žiri festivala činile su poznate ličnosti, na čelu sa režiserom Stivenom Spilbergom, Oskarovcem Angom Lijem i svjetskim glumcima kao što su Nikol Kidman i Kristof Valc.

Abdelatif Kešiš je sinoć takođe osvojio Fipresci nagradu filmskih kritičara. Grand pri je dobio "Inside Llewyn Davis" Džoela i Itana Koena u kome igraju Keri Maligan, Džastin Timberlejk i novajlija Oskar Ajsak - koji je oduševio publiku mješavinom folk muzike 1960-ih i britkog humora.

Braća Koen su 1991. osvojila Zlatnu palmu filmom „Barton Fink“.  Nagradu žirija dobio film je "Soshite Chichi Ni Naru" Kore-Eda Hirokazua. Nagradu za najbolji scenario dobio je Điu Cankeu za ostvarenje "Tian Zhu Ding" koji je ponudio šokantan uvid u korpuciju i eksploataciju u Kini, dok je najbolji reditelj, prema mišljenju žirija festivala u Kanu, Amat Eskalante za film "Heli".

Najbolja glumica je Berenis Bežo koja igra Mari, razočaranu suprugu, u filmu Ašgara Farhadijau "Le Passe" dok je za najboljeg glumca proglašen Brus Dirn za ulogu oca alkoholičara koji vjeruje da je osvojio veliku nagradu na lotou u filmu "Nebraska" Aleksandra Pejna.
Nagradu za kratki film dobio je film "Safe" korejskog reditelja Mun Bjon Gona.

Zlatnu kameru dobio je film "Ilo Ilo" Antonija Čena a specijalne nagrade žirija osvojili su "Inside Llewyn Davis" i "Like Father, Like Son".

Najveća smotra filma na svijetu, otvorena je 15. maja na francuskoj rivijeri filmom australijskog reditelja Baza Lurmana "Veliki Getsbi".

Glumac Alen Delon sinoć je posjetio festival, gdje je odao priznanje reditelju Reneu Klemanduu.  „Za mene je velika čast da odam poštu apsolutnom majstoru, koji bi 17. marta imao 100 godina", rekao je Delon (77).  Delon je došao da promoviše svoj novi film Plein Soleil.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније