Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

23. 05. 2013. 14:20 >> 14:23

KRATKE PRIČE

Lidia Dejvis dobitnica međunarodnog Bukera

Dobitnice ovogodišnje nagrade "Man Booker International" je američka spisateljica Lidia Dejvis, koja je time osvojila i 60 hiljada funti.

 

Američka spisateljica Lidia Dejvis, hvaljena najviše zbog svojih kratkih priča, sada se nalazi u društvu književnih velikana poput Filipa Rota, Vladimira Sorokina, Ismaila Kadarea, Činua Akebea  i Alis Munro, koji su svi prethodnih godina bili dobitnici književne nagrade "Man Booker International".

Za 2013. godinu to je  Lidia Dejvis, a Man Booker International se dodjeljuje svake dvije godine za autore koji su objavili djela na engleskom ili su im na engleski prevedena. O dobitniku odnosno dobitnici odlučuje žiri na osnovu vlastitih kriterijuma.

Dejvisova je rođena 1947. a danas živi u Njujorku i predaje kreativno pisanje na Univerzitetu Albani, a poznata je i kao prevodilac  francuskih klasika, poput 'Madam Bovari' Gustava Flobera i Prustovih romana. Najviše su hvaljene njene kratke priče, često neuobičajene strukture, primjera radi, bez odvojenih odlomaka teksta, a u svojoj dugoj literarnoj karijeri objavila je samo jedan roman, 'The End of the Story' , 1995.

Kritičari priče Lidije Dejvis opisuju kao 'duhovite, minimalističke i poetične', dok je Bukerov žiri na čijem je čelu bio književni teoretičar ser Kristofer Riks ovako objasnio svoju odluku:

"Pisanje gospoše Dejvis širi ruke kako bi što više različitog uzelo u zagrljaj. Treba li da prihvatimo zvanični naziv i nazvati njene tekstove pričama? Ili su to bajke? Minijature? Eseji? Humoreske? Aforizmi? Možda molitve ili riječi mudrosti?"

Žiri je u nastavku istakao da su Priče autorke Dejvis "ispunjene kreativnom pažnjom" i da prikazuju svačije nečiste motive i iluzije osjećaja".

"Man Booker International" nije prva književna nagrada koju je Dejvis dobila, s obzirom na mnoge koje su joj već dodijeljene u Americi, ali i Francuskoj. Smatra se da su njene priče uticale na čitavu generaciju pisaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније