Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 02. 2013. 15:58   >>  15:57

odlazak velikana

Preminuo reditelj Krsto Papić

Velikan jugoslovenskog i hrvatskog filma ,scenarista i reditelj Krsto Papić umro je poslije kratke i teške bolesti u Zagrebu.

Papić je bio jedan od predvodnika tzv. hrvatskog autorskog filma, generacije (Babaja, Berković, Vrdoljak, Radić…) koja je u drugoj polovini 1960-ih i početkom 1970-ih već počela odvajanje domaćeg filma od uhodanih kanona bivše socijalističke kinematografije i pripadajućih im tema oblikovala se u zreli umjetnički talas.

U tom razdoblju nastaju njegova najznačajnija igrano-filmska djela „Lisice“ (1969) i „Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj“ (1973), ali istovremeno jednako značajno, ako ne i značajnije, bilježi uspjehe dokumentarcima „Kad te moja čakija ubode“ (1969), „Čvor“ (1969), „Nek' se čuje i naš glas“ (1971.), „Mala seoska priredba“ (1972.) i drugima u kojima razgolićuje manje glamurozne strane života u bivšem sistemu. 

U tom razdoblju glavni kvalitet njegovog rediteljskog rukopisa je sirovost i oporost, potpuno suprotni prenapregnutosti većine djela bivše hrvatske i jugoslovenske kinematografije u svim njenim razdobljima, piše "Večernji list".

Papić je rođen u Vučedolu, u Crnoj Gori, 7. decembra 1933. godine. U Zagreb je došao na poziv svog bliskog rođaka Veljka Bulajića, kojem je asistirao na filmovima „Vlak bez voznog reda“ i „Uzavreli grad“. Debitovao je kao reditelj omnibusom „Ključ“ (1965), a prvi samostalni dugometražni projekat bio mu je film „Iluzija“ iz 1967. godine. 

Nakon svog najznačajnijeg autorskog razdoblja napravio je stilski odmak prema filmovima naglašenije žanrovske orijentacije (npr. fantastika u „Izbavitelju“) ili nešto populističnijih tema kao što je bila „Tajna Nikole Tesle“ (1980). Ali u slučaju ovog potonjeg filma, koji s kritičnijeg stajališta se ne kotira osobito u njegovoj filmografiji, nekoliko je minuta izvrsnog dokumentarnog uvoda bilo sasvim dovoljno da upute na talenat starog majstora koji iz nekog razloga taj dio svoje autorske osobnosti tretira kao fusnotu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније