Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 06. 2016. 09:07   >>  10:01

BIJELO POLJE

Otvoren Festival dramskih amatera

Glumac Emir Ćatović sinoć je u Bijelom Polju otvorio 46. Festival dramskih amatera Crne Gore. Citirajući Hegela, Ćatović je pokušao da dočara značaj glume i te vrste umjetnosti.

"Umjetnost je jedna iskra, gdje je umjetnik kroz igru pokušavao da zapali tu iskru, u koju će svi da povjeruju, i koja će na neki način da osvijetli dio nekog mračnog tunela i da ga vodi dalje, u novo stvaranje", kazao je Ćatović.

Prve aplauze na ovogodišnjem festvalu dobili su glumci Bjelopoljskog pozorišta, koji su premijernim izvođenjem predstave “Nije čovjek ko ne umre”, Velimra Stojanovića, u režiji Izeta Mulabegovića, podigli zavjesu na ovogodišnjem festivalu.

Stojanovićev tekst Bjelopoljsko pozorište igralo je još 1984. godine, takođe na FDACG, tada u režiji Gojka Burzanovića.

Glumac ansambla grada domaćina Predrag Vukojević zadovoljan je odigranom predstavom. Smatra da je ona ispunila očekivanja brojne publike koja je došla na otvranje festivala, što je potvrdila dugotrajnim aplauzom.

Sinoć su nastupili i mladi glumci iz podgoričke Škole glume “Arlekin”, koji su svojom razigranošću ponovo digli bubliku na noge igrajući adaptirani tekst Paula Zindela “Gama zraci i čudaci”, u režiji Ivone Čović Jaćimović i Žane Gardašević Bulatović.

Adaptacju teksta uradila je dramatuškinja Ana Ćetković, tako što je tekst prilagodila današnjoj situaciji, tinajdžerima i njihovom odnosu prema roditeljima i društvu uopšte.

“Mladi glumci su imali šta da pokažu bjelopoljskoj publici, uspješno predstavljajući sebe, rediteljke i “Arlekin”, kazala je rediteljka Gardašević.

Festival prati žiri u sastavu reditelj Blagota Eraković, predsjednik, glumac CNP-a Slobodan Marunović i dramski pisac Obrad Nenezić.

Razgovore o viđenim predstavama, svakog dana trajanja festival, organizovaće voditelj Vanja Kovačević.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније