Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

20. 05. 2013. 23:09 >> 23:11

MAESTRO NA DJELU

VIDEO: Zavirite u Pikasov ludi svijet

Jedan od najvećih umjetnika dvadesetog vijeka, Pablo Pikaso je u svakom pogledu bio neobična ličnost. Naročito kada u kreativnom zanosu stvara remek djela koja su obilježila istoriju likovne umjetnosti.

Kako su nastajale Pikasove neobične slike koje su pomjerile granice umjetnosti? O čemu je umjetnik razmišljao dok je stajao pred platnom?

Djelimične odgovore na ta pitanja daje i priloženi video koji nam otkriva kako su nastajala Pikasova djela. Dvominutni snimak zapravo je zbir fotografija koje prikazuju Pikasa na djelu, uz detaljno dočaravanje nastanka njegovih slika.

Video je služio kao trejler za dokumentarac “The Mistery of Picasso” koji je 1956. snimio francuski filmadžija Anri-Žorž Kluzo. Ostvarenje je iste godine nagrađeno specijalnim priznanjem žirija na prestižnom Filmskom festivalu u Kanu.

Kako se navodi na kraju snimka, slike na kojima je Pikaso radio tokom snimanja ne mogu se danas nigdje vidjeti. Sve su nastale za potrebe filma, i odmah po završetku snimanja, na zahtjev Pikasa, bile su uništene.

Francuska vlada proglasila je 1984. film “The Mistery of Picasso” nacionalnim blagom.

(B92)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније