Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 02. 2013. 11:42 >> 11:43

aukcija

Modiljanijeva „Žan Ebutern“ prodata za 42,3 miliona dolara

Portret Žan Ebutern koji je italijanski umjetnik Amadeo Modiljani naslikao godinu dana prije smrti 1920. godine, prodat na aukciji za 42,3 miliona dolara.

'Žan Ebutern (sa šeširom)''  jedna je od slika koje su postigle najveću cijenu na aukciji impresionista, modernista i nadrealista u Londonu.

Na aukciji je ukupno zarađeno 136,5 miliona funti (213,8 miliona dolara), prenijele su agencije.

Ukupna suma koja je zaradjena na aukciji ukazuje na veliko bogatstvo kupaca i institucija sa tržišta Rusije, Kine i Srednjeg istoka.

Modiljani je upoznao Ebutern pred sam kraj njegovog života. Dan nakon što je umjetnik umro u 35. godini, njegova neutješna partnerka, koja je bila trudna i čekala  njihovo drugo dijete, skočila je sa prozora i ubila se.

Rivalska aukcijska kuća ''Sotbi'' na nedavno završenoj aukciji održanoj takodje u Londonu, ukupno je od licitacije zaradila 121,1 million funti (189,7 miliona dolara). Na toj aukciji prodata je slika Pabla Pikasa za 45 miliona dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније