Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

17. 05. 2013. 10:48 >> 10:49

MILIJA PAVIĆEVIĆ

Retrospektivna izložba na 4 sprata

Retrospektivna izložba Milije Pavicevića koja je otvorena sinoć u prepunoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Djurić“ na Cetinju, oduševila je prisutne.

Istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov, koji se sa Pavićevićem druži već 56 godina,smatra da je njegov prijatelj u kulturološkom smislu fenomen u Crnoj Gori.

„Čovjek, autor koji je sve sam postigao. Čovjek koji je imao jedan nevjerovatan umjetnički razvoj prvih početnih koraka, koji su vezani za klasične tehnike, pa preko objekata i instalacija, do najnovijih radova. Na kraju moram da kažem, a meni je veoma drago, da je Crna Gora to prepoznala. Milija Pavićević je dobitnih svih značajnih crnogorskih nagrada, a ima i status zaslužnog umjetnika“, rekao je Čilikov za Radio Crne Gore.

Čilikov ukazuje i da mu je posebno drago što je retrospektiva napravljena baš na Cetinju.

„Jer je Milija Cetinjanin, i to pravi Cetinjanin. Posebno mi je drago što je izložba napravljena u galeriji koja se zove Dado Đurić, jer Pavićević je umjetnik koga je Đurić veoma cijenio“, naglašava Čilkov.

Na četiri sprata galerije prikazan je  Pavićevićev četvorodecenijski opus, raspon od prvih radova s početka sedamdesetih godina prošlog vijeka do najnovijih, rađenih 2012. godine.

Istoričar umjetnosti Petar Ćuković je, otvarajući izložbu,ukazao da nije bilo nimalo lako pripremiti i odabrati prikazane radove.

„Mjesecima je trajao rad, da ne kažem godinama i nije  bilo nimalo lako, jer smo željeli da ispoštujemo i umjetnika i prostor“, naglasio je Ćuković.

 

Milija Pavićević je rođen 1950. godine na Cetinju. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade, najznačajnijeg državnog priznanja za stvaralaštvo i nosilac najvećeg državnog statusa u okvirima struke – „istaknuti umjetnik“.

Do sada je imao preko 20 samostalnih izložbi. Predstavljao je Crnu Goru na najvećoj međunarodnoj smotri likovne umjetnosti, na Venecijanskom bijenalu 2001. godine. Njegovi radovi su selektovani za brojne domaće i međunarodne relevantne izložbe.

Povodom retrospektivne izložbe štampana je reprezentativna monografija čiji je izdavač Centar savremene umjetnosti Crne Gore, a suizdavač Narodni muzej Crne Gore.

U monografiji, čija je cijena 60 eura, nalaze se tekstovi pet autora – Petra Ćuković, Jerka Denegria, Jovana Čekića, Svetlane Racanović i Vladimira Đurišića kao i oko 200 reprodukcija u boji.

Organizator izložbe je Centar savremene umjetnosti Crne Gore, a suorganizator je Narodni muzej.

 

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније