Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 05. 2013. 12:00 >> 12:00

KULTURNA RAZMJENA

Retrospektivna izložba učesnica Foruma

U okviru Prvog ministarskog foruma o kulturnoj saradnji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Pekingu, ministar kulture Crne Gore prof. Branislav Mićunović prisustvovao otvaranju Retrospektivne izložbe o kulturnoj saradnji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

 

Izložbu čine prezentacije projekata koje su zemalje učesnice Foruma realizovale u saradnji sa NR Kinom. Dosadašnja kulturna saradnja između Crne Gore i NR Kine predstavljena je štampanim i video izdanjima.

Predstavljeno je izdanje Njegoševih djela "Noć skuplja vijeka" i "Gorski vijenac", prevod na kineski jezik.

Takođe su promovisane publikacije iz dosadašnje saradnje dvije zemlje u oblasti likovne umjetnosti, i to: katalog izložbe Jedrenje na snovima umjetnika Voja Stanića koja je organizovana u Pekingu 2012. , katalog Internacionalnog Simpozijuma skulpture u Danilovgradu iz 2005. na kome je učestvovao kineski umjetnik Đang Đantao, kao i kopija ključa grada Kotora koja je rađena za potrebe crnogorske prezentacije na EXPO 2012. u Šangaju.

Pored štampanih izdanja, crnogorska prezentacija kulturne saradnje i razmjene sa Kinom obogaćena je i video prezentacijom, kojom je obuhvaćena video dokumentacija sa izložbe Voja Stanića u Pekingu, zatim snimci sa crnogorskog paviljona na EXPO u Šangaju (2010. godine), video zapisi koncerta ansambla kineske provincije Gan Su u Crnogorskom narodnom pozorištu 2011. godine i učešća vajara Sretena Milatovića na Međunarodnom simpozijumu skulpture u Kini (2007.godina).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније