Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

15. 05. 2013. 12:53 >> 12:55

AUKCIJA

Rekord: 37 miliona $ za Rihterovu sliku

Ulje na platnu njemačkog umjetnika Gerharda Rihtera prodato na Sotbijevoj aukciji savremene umjetnosti za 37 miliona dolara, što je novi rekord za jednog živog umjetnika.

 

Na aukciji u Njujorku prikupljeno je 293,6 miliona dolara, sto niže nego što se očekivalo iako je pet djela prodato za više od 20 miliona dolara.

Zanimljivo je da su djela savremenih "zvijezda" poput Endija Vorhola, Džefa Kunsa ili Žan-Mišel Baskijata ili ostala neprodata ili su prodata po nižim cijenama od očekivanih.

Najvišu cijenu dostigao je "Ornament VI" Barneta Njumena, koji je prodat za 43,8 miliona dolara - rekord za ovog umjetnika, prenosi Rojters.

Rihterov "Domplatz, Mailand" prodat je za 37,1 milion dolara što je, prema riječima Tobajasa Mejera iz "Sotbija", "veliko dostignuće".

Sliku je kupio Don Brajant, osnivač Vinograda porodice Brajant.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније