Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

15. 05. 2013. 12:02 >> 12:04

KONCERT

Crnogorski simfonijski orkestar u CNP-u

Crnogorski simfonijski orkestar prirediće koncert pod upravom gostujućeg dirigenta iz Belgije, Ronalda Colmana, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, u petak 17. maja u 20 sati.

 

Angažovan kao glavni gostujući dirigent Češkog radio simfonijskog orkestra u Pragu i profesor na Univerzitetu "Karnegi melon" u Pitsburgu, umjetnik će po treći put  dirigovati Crnogorskim simfoničarima.

Na repertoaru će biti kompozicije: uvertira Ruslan i Ljudmila, Mihaila Ivanoviča Glinke, Koncert za violinu i orkestar u D-duru, Petra Iljiča Čajkovskog i Četvrta simfonija u d-molu, Roberta Šumana.

Solističku dionicu u Koncertu Čajkovskog će tumačati poznati američki violinista Jevgenij Kutik, čiji je cd “Zvuci prkosa” (“Sound of Defiance”) postigao veliku popularnost.

Koncert se organizuje u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Ronald Colman

Od 1973. godine karijera Ronalda Colmana ide uzlaznom putanjom. Nastupa kao gostujući dirigent sa najboljim orkestrima, kao što su: BBC simfonijski orkestar, Orkestar de la Suisse Romande, Residentie orkestar, Orchester des Hessischen Rundfunks, Škotski kamerni orkestar, San Dijego, Sidnejski simfonijski orkestar, Šangajski simfonijski orkestar, Bamberger Simphoniker, Švedski radio orkestar... Bio je gost velikih evropskih festivala, kao što su: Varšavska jesen, Festival u Parizu, Edinburg, Flandrija, Gulbenkian u Lisabonu i Proms u Londonu. U maju 2007. debitovao je sa Pariskim orkestrom  u Salle Pleiel (Pariz), prilikom koncerta u čast sjećanja na Mstislava Rostropoviča.

Sa velikim uspjehom Ronald Colman je gradio karijeru operskog dirgenta u: Belgijskoj nacionalnoj operi, Londonskoj nacionalnoj operi, Škotskoj operi… 

Angažujući se na izvođenju savremene muzike, Colman redovno sarađuje sa orkestrom London Sinfonietta, a na zahtijev Pjera Buleza, dirigovao je i ansamblom  Intercontemporain u Parizu, prvi put  1982. godine.

Od 1989. do 1993. godine bio je muzički direktor Nacionalnog orkestra Belgije, a nakon toga Filharmonijskog  orkestra u Meksiko Sitiju. Od 2002. godine bio je muzički direktor i šef-dirigent Simfonijskog orkestra Sjevernog Izraela, Haife. Direktor orkestarskih studija u Karnegi  Melon muzičkoj  školi u Pitsburgu bio je od 2009. godine.

Snimio je CD sa: orkestrom  Mondial des Jeunesses Musicales,  Nacionalnim orkestrom Katalunije,  Basler Sinfonie, Zurcher Kammerorchester, Sjeverna Sinfonia, Švedskim kamernim orkestrom, sa Filharmonijskim orkestrom u Meksiko Sitiju i Češkom filharmonijom. Takođe je aktivan u svijetu filmske muzike, snimio je soundtrack za "Le Maitre de Musikue" ("Gospodar muzike") i  dobio  priznanje Golden Record.

U aprilu 2010. godine u Karnegi holu je dirigovao Karnegi Mellon filharmonijskim orkestrom.

Jevgenij Kutik

Hvaljen  zbog briljantnog vladanja violinom, kao i neposredne komunikacije sa publikom, američki violinista Jevgenij Kutik je postao veoma tražen umjetnik širom svijeta.                                                                                                                

Nastupao je kao gostujući solista sa: Riversajd simfonijom u Njujorku, simfonijskim orkestrima Atlantika, Bozemana, Istočnog Teksasa i Vajominga, njemačkom Nordojče filharmonijom Rostok i VDR Keln Rundfunk orkestrom,  japanskim Tokio Vivaldi ansamblom. Sa orkestrom Tenglvud  Muzičkog centra, Jevgenij Kutik je 2006.  premijerno izveo Versus, Rona Forda i dobio pozitivne kritike od strane Njujork Tajmsa i Boston Glouba.                                                                                            

Priređivao je resitale u: Majamiju, Njujorku, Čikagu, Vašingtonu, Montrealu, Minhenu, Pragu i Tokiju, dok je festivalska publika imala priliku da ga čuje na Ludvigsburger Šosfestšpileu (Njemačka) i Verbieru (Švajcarska) .

Početkom 2012. Markiz Klasik je objavio njegov CD "Sounds of Defiance", sa muzikom  Šostakoviča , Šnitkea, Pjarta  i Ahrona. Iste godine, bio je solista sa novoosnovanim All-Star orkestrom, i snimio Monolog za violinu i orkestar “The Poet Hours”, Jozefa Švantera za nacionalni servis PBS.

Jevgenij Kutik u tekućoj sezoni ima debi sa Džuno simfonijskim orkestrom, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, kao i nastupe u Vašingtonu, Čikagu, Njujorku i Konektikatu.

Rođen u Minsku (Bjelorusija) Jevgenij Kutik se preselio u SAD kada je imao pet godina. Ubrzo nakon toga,  počeo je da uči sviranje na violini sa majkom, Alom Zernitskajom, a potom kod Zinaide Giljes. Osnovne studije završio je na Bostonskom Univerzitetu, a magistrirao je  na Konzervatorijumu Nove Engleske.                                                          

Jevgenij Kutik ima blisku saradnju sa Sjeverno-američkom Ujedinjenom jevrejskom federacijom te nastupa širom Sjedinjenih Država sa namjerom podizanja  svjesti i pomoći izbjeglicama iz cijelog svijeta.                                                                                  

Svira na violini Stefano Scarampela  koja potiče iz Italije, a napravljena je 1915. godine. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније