Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

14. 05. 2013. 23:10 >> 23:22

CETINJE

Počeo prvi dizajn forum

U organizaciji Fakulteta likovnih umjetnosti i Narodnog muzeja Crne Gore do 8. juna na Cetinju i u Podgorici biće održan prvi dizajn forum “Fluid” u okviru kojeg će biti upriličeno niz predavanja, tribina i radionica sa fokusom na kulturno – istorijsko urbano jezgro Prijestonice Cetinje sa glavnom temom “Cetinje – identitet grada”.

Projekat je namijenjen studentima umjetničkih fakulteta, široj akademskoj zajednici, lokalnoj samoupravi, stručnoj javnosti, institucijama kulture, predstavnicima turističke privrede, kao i svim građanima.

„Cilj projekta je integrisanje mladih dizjanera u širu društvenu zajednicu, njihov doprinos turističkoj privredi i kulturi, kroz razrješavanje konkretnih društvenih pitanja vezanih za identitet grada“, kaže koordinatorka projekta i profesorica na fakultetu likovnih umjetnosti Ana Matić.

„Njegov značaj je u integrativnom karakteru u smislu povezivanja umjetničkih stručnih praksi sa javnim interesom, posebno interesom lokalne zajednice u objedinjavanju različitih subjekata: predstavnika akademske zajednice, mlade kreativne potencijale, stručnu javnost, lokalnu samoupravu, institucije kulture i građane kao pojedince. Iako je njegova glavna interesna sfera ovoga puta prije svega Prijestonica Cetinje, značaj ovog projekta je u tome da on kao model može biti primjenjen i na druge sredine, i koncipran  tako da bude održiv na duge staze“, ukazuje Matić.

Fluid dizajn forum počeo je u Galeriji „42º” na Cetinju predavanjem „Dizajn interakcija“ dr. Ivice Mitrovića sa Umjetničke akademije u Splitu koji kaže da je ovo jedna odlična ideja za promociju dizajna.

„Ono što je jako bitno danas kada se dešavaju jako brze i svakodnevne promjene jeste promišljati koji je identitet jednog grada“, rekao je Mitrović.

Večeras u Ateljeu Dado predstavljena njegova knjiga „Dizajn i novi mediji – hrvatski kontekst (1995-2010)“.

U četvrtak 16. maja u 16 časova u galeriji „42º” profesor dr. Jovan Čekić sa Fakulteta za medije i komunikacije iz Beograda održaće predavanje na temu “Kreativno mišljenje danas” dok će sledećeg dana u istom prostoru u 16 sati početi prezentacija radionice “Cetinje – Interakcije grada – Hibridni gradovi” čiji su polaznici studenti FLU.

Domaćin dizajn foruma u utorak 4. juna u 19 sati biće podgorički Montenegro Pab, a u petak 7. juna u 14 i 16 časova u galeriji FLU „42º” biće upriličena predavanja “Fragmenti iz istorije grafičkog dizajna na tlu bivše Jugoslavije” prof. dr Boruta Vilda sa Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu i prof. dr Feđe Vukića sa Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji će govoriti na temu “Dizajn u Hrvatskoj”.

Završni program foruma održaće se 8. juna u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” gdje će od 11 sati govoriti Lejla Abdić Đoković iz Ministarstva kulture Crne Gore, prof. dr. Feđa Vukić, prof. dr. Borut Vild zatim prof. mr Janko Ljumović, prof. mr Ana Matić, prof. dr. Aleksandar Čilikov i prof. mr Lazar Pejović sa FLU Cetinje kao i predstavnica GIZ Crna Gora Alma Henić Strahinja. Tog dana biće dodijeljene i nagrade “FLUID-Znakovito - FLUID-Kvadart”.

Autori i koordinatori projekta su Ana Matić ispred FLU i Mirjana Dabović Pejović ispred Narodnog muzeja Crne Gore. Partneri na projektu su Ministarstvo kulture u okviru implementacije Šerplan projekta podržanog od strane EU i Delegacije EU u Crnoj Gori, Prijestonica-Cetinje, DAA Montenegro, Pecha Kucha, Montenegro Pub, OKF Cetinje i FLUX, a sponzor je Designbox.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније