Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

RTCG

27. 03. 2016. 17:02   >>  16:49

CRTEŽI I SKULPTURE

Adin Rastoder i Tijana Gordić izlažu u Splitu

Zajednička izložba, skulptura i crteža crnogorskih umjetnika Adina Rastodera i slika Tijane Gordić otvorena je krajem prošle sedmice u galeriji "Dioklecijan" u Splitu. Predstavljene su "Slike radosti" Tijane Gordić i "Dokumentovane misli (crteži) i skulpture" Adina Rastodera.

"Ljubitelji savremene likovnosti imaju priliku da vide po sedamnaest radova mladih, a već poznatih umjetnika iz Crne Gore", kazala je na otvaranju Lidija Leskur, pjesnikinja i počasna predsjednica likovno-književne unije "Vlaho Bukovac" u Splitu.

Ona je podsjetila da je izložba organizovana na inicijativu Zajednice Crnogoraca u splitskoj regiji, koja uspješno prezentuje vrijednosti iz matične države i gradi mostove saradnje.

Predsjednica Zajednice Crnogoraca u Splitu, Nataša Gerželj, zahvalila se Muzeju grada, u čijem sastavu je galerija „Dioklecijan“, za podršku projektima "koji kroz prezentaciju stvaralačkih senzibiliteta otkrivaju nove stranice upoznavanja crnogorske kulture sa svim multietničkim nijansama".

"Nove generacije crnogorskih umjetnika, na svoj način uspješno nastavljaju tradiciju velikih majstora, a to će te prepoznati u slikarskom vezu Tijane Gordić i pomalo nadrealnim portretima i crtežima Adina Rastodera", kazala je Gerželj.

U katalogu za izložbu, istoričarka umjetnosti Iva Kerbler je pored ostalog zapisala, da oboje mladih umjetnika pokazuju izuzetnu zanatsku i idejnu zrelost, te inventivnost.

"Dodatna specifičnost ove izložbe jeste u činjenici kako Tijana i Adin predstavljaju zapravo dva pola recentnog umjetničkog senzibiliteta i svjetonazora; dok se Tijana jednim dijelom priklonila tradiciji organičko-lirske apstrakcije pod utjecajem magičnog realizma, gdje posebne kombinacije boja stvaraju glavne elemente slikarske forme i atmosferu slike, Adin Rastoder u svojim crtežima i skulpturama nastavlja ekspresionističko nasljeđe psiholoških mini-portreta savremenog urbanog čovjeka", navela je Kerbler.

Ona konstatuje da umjetnički iskaz Rastodera "pokazuje kritičko-analitički senzibilitet autora koji se teško miri s urbanom sudbinom današnjeg frustriranog čovjeka".

"To je jedan poseban Adinov crtački crni teatar, pun satire i jada, ali izuzetno objektivan i stvaran, bez imalo pretjerivanja", napisala je Kerbler.

"Koliko god na prvi pogled svjetovi ovo dvoje umjetnika idu u suprotnim stilovima i pravcima, oni ipak nose u sebi duboku emotivnu i duhovnu povezanost – svijest o tome da umjetnost isključivo ne bilježi i analizira patologiju ovog svijeta, već i da liječi i oplemenjuje. Otkriva pukotine u našoj svakodnevici, ali i ne pomaže u njihovom prevladavanju", zaključuje Kerbler.

Rubriku o izložbi crnogorskih umjetnika objavila je gradska televizijska mreža u emisiji "ZAJEDNO".

Tijana Gordić, rođena 1986. u Bijelom Polju, diplomirala je slikarstvo na FLU u Cetinju kod profesora Rajka Todorovića Todora, a Adin Rastoder, rođen 1985. u Podgorici, na FLU u Cetinju vajarstvo u klasi profesora Pavla Pejovića. Oboje su na magistarskim studijama na istom fakultetu. Za umjetnički rad do sada su dobili brojne stipendije i nagrade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније